Trafik

6 av 10 vill ha promillegräns för elcykel

Att köra elcykel med alkohol i blodet är inte olagligt. Så länge cykeln inte är kraftig nog att räknas som moped.

6 av 10 svenskar vill se en promillegräns för elcykel. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget If tagit fram.

­– Alkohol i kombination med elcykling är aldrig en bra idé. Ditt omdöme försämras när du är berusad, samtidigt som du kommer upp i höga hastigheter. Det kan bli väldigt farligt, säger Dan Falconer, motorexpert på If i ett pressmeddelande.

Den som ska framföra motorfordon får inte ha mer än 0,2 promille alkohol i blodet. Men att cykla, även på elcykel, finns än så länge inga bestämmelser emot. Det är bara om cykeln har en kraft på över 250 watt och därmed räknas som moped som föraren kan åka fast för rattfylla. Cykeln får heller inte ge något krafttillskott i hastigheter över 25 km/h.

Alla trafikanter, oavsett fordon och promillehalt kan dock fortfarande göra sig skyldiga till vårdslöshet i trafik. Man får alltså inte vara så berusad att man inte kan cykla stadigt. Och om föraren slarvar på cykel kan hen även riskera att bli av med ett eventuellt körkort.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer