irland

1 100 irländska barn vårdades för alkoholskador 2018

Över tusen barn på Irland behandlades för alkohol- och drogrelaterade sjukdomar förra året. "Ett problem", menar läkare.

Färska siffror visar att drygt 1 100 barn behandlades för alkohol- och drogrelaterade sjukdomar på irländska sjukhus under 2018. Hela 300 fall involverar barn som är under tio år gamla, rapporterar tidningen Daily Mail.

Barnen ska ha lagts in på sjukhus för allt från alkoholrelaterade leversjukdomar till psykiska sjukdomar kopplade till ett missbruk. Även spädbarn har drabbats på grund av att kvinnor druckit alkohol eller brukat droger under graviditeten.

Siffrorna visar enbart antalet patienter som fått sjukhusvård –  inte de som har besökt akutmottagningar eller öppenvården. Det finns alltså ett stort mörkertal.

Läkaren Jason van der Velde som är läkare i akutmedicin på Cork University Hospital, CUH, det största universitetssjukhuset på Irland, bekräftar att de har ett problem med minderåriga alkoholkonsumenter.

– Särskilt vid den här tiden på året, sade han till tidningen Irish Examiner i slutet av juli.

Han säger att han regelbundet hanterar patienter med missbruksproblem, eller måste ta samtal som rör missbruk:

– Särskilt gällande missbruksrelaterade dödsfall i både städer och på landsbygd. Så det finns ett problem.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer