ordföranden

”Varje del är nödvändig för helheten”

Om en månad firar vårt IOGT-NTO sin ursprungliga födelsedag, som skrivs den 5 november 1879.  Att vi 137 år efter bildandet lever vidare som en stark folkrörelse som gör skillnad på riktigt är imponerande. Anledningen tror jag är enkel, och samtidigt sorglig: Vi behövs, eftersom alkohol och andra droger fortfarande orsakar så mycket mänskligt lidande.

Vi har fortfarande mycket kvar att göra

Men hur mycket gott vi än gjort historiskt, och hur stor roll vi än spelat för enskilda individer, så har vi fortfarande mycket kvar att göra. Till hjälp har vi en tydlig vision som pekar ut vad vi vill åstadkomma: Ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv. Varje gång jag presenterar vår vision för de som inte känner till oss så väl så får jag samma reaktion: Men vad bra! Så tycker jag/vi också.

När jag funderar på hur vi ska lyckas så går min tanke allra först till vilka resurser vi har – och den  stolthet jag känner över dessa. Vi har drygt 30 000 medlemmar över hela landet som genom sitt ställningstagande och engagemang för demokrati, solidaritet och nykterhet är med och gör skillnad. Vi har två folkhögskolor, Tollare och Wendelsberg, som bildar oss, och som genom sin externa verksamhet bygger intern stolthet. Vi har studieförbundet NBV, som genom folkbildning bygger vår kunskap. Vi har vårt eget behandlingshem Dagöholm, som nu ska bli en förebild vad gäller drogfri behandling. Vi har Våra Gårdar, som servar och hjälper de föreningar som äger egna lokaler med kompetens i fastighets– och förvaltningsfrågor. Dessutom har vi ett eget lotteri, Miljonlotteriet, som ger oss ekonomiska resurser. Resurser som innebär att vi inte är ensidigt beroende av andra bidragsgivare. Sist men inte minst har vi en egen tidning – Accent och webbtidningen accentmagasin.se.

Vi ska känna stolthet, men också våga se våra brister

En viktig förutsättning för att vi ska kunna nå vår vision är att vi tillsammans bygger vårt IOGT-NTO. Att vi fullt och fast tror på idén att helheten är större än summan av delarna, och att vi alla är beroende av varandra. I detta ingår både att berömma varandra och känna stolthet över vad som uppnås. Men också att våga se de fel och brister som finns utan att gå i försvar. För jag är övertygad om att såväl personlig utveckling som organisationsutveckling handlar om att se sina egna fel och brister och medge att de finns. Först då kan vi rätta till, göra om, göra rätt, och på riktigt utvecklas och nå vår fulla potential. Lyckas vi med det tror jag att vi i framtiden kommer att kunna säga att vi lever i ett samhälle där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv.

Mer från Accent