Ordföranden

”Laddad inför hösten”

I skrivande stund sitter jag i en lägenhet i Kalmar, hyrd genom Airbnb, som är en onlinemarknadsplats för boende. Genom denna tjänst kan den som vill under valfri tidsperiod hyra ut sitt hus, sin lägenhet, sommarstuga eller båt till någon annan. Priset bestäms av uthyraren och är oftast betydligt lägre än för hotellrum. Det som krävs är tillit från både uthyrare och hyrestagare. Som hyrestagare bor du som gäst i någon annans hem, och uthyraren måste ha tillit nog för att släppa in någon främmande i sitt hem. Det jag kom att tänka på är att vi som organisation borde ha en egen, liknande, tjänst. För mig, som är tveksam till att hyra ut min egen lägenhet till någon okänd, skulle det kännas tryggare om den som hyrde av mig var medlem i IOGT-NTO-rörelsen. Kanske detta är något vi kan utveckla som också skulle ge ett mervärde av medlemskapet?

”Vår gissning är att det kanske är första gången som ett sådant möte med de tre senaste ordförandena genomförts.”

Sommarledigheten har gett mig möjlighet att koppla av tillsammans med familjen, men också tid att fundera över mitt första år som förbundsordförande. En möjlighet att summera mina intryck och ta ut riktningen för kommande år. Under ledigheten hade jag under ett intensivt dygn förmånen att ha mina två företrädare, Anna Carlstedt och Sven-Olov Carlsson, som gäster i min hemstad Halmstad. Under detta dygn hann vi prata om IOGT-NTO i såväl dåtid, som nutid och framtid. Vår gissning är att det kanske är första gången som ett sådant möte med de tre senaste ordförandena genomförts.

Anna är numera förbundsordförande för Röda Korset, och Sven-Olov sedan många år styrelseordförande för Sörmlands Sparbank, så förutom IOGT-NTO hade vi mycket annat intressant att prata om. Vi hann dessutom med lite kultur i form av deltagande på Hotel Tylösands after beach tillsammans med några tusen andra. Kvällen gav oss möjlighet att lite mer ingående studera alkoholnormen. För det konsumerades tyvärr en hel del alkohol under de dryga två timmar som after beach pågick.

”Bandet som spelade bekräftade hela tiden alkoholnormen genom att prata om alkohol i positiva ordalag, och vid upprepade tillfällen skåla med publiken och därigenom driva på konsumtionen.”

Bandet som spelade bekräftade hela tiden alkoholnormen genom att prata om alkohol i positiva ordalag, och vid upprepade tillfällen skåla med publiken och därigenom driva på konsumtionen. Jag tror att det förväntas av arrangören, och att det ingår i bandets image. Men också för att bandmedlemmarna antagligen aldrig funderat över hur de talar om alkohol och hur det uppfattas. Normer är starka och alkoholnormen är inget undantag. Men tillsammans ska vi medlemmar i samverkan med många andra jobba för att förändra och förskjuta denna begränsande norm.

”Att åka ut en runda på slingriga vägar i hyfsat väder är härlig avkoppling och ett fint komplement till andra aktiviteter.”

Ni som läst mina krönikor vet att ett av mina personliga mål för året var att ta körkort för tung motorcykel. I början av mars skrev jag in mig på körskolan och körlektioner och teori klämdes in tidiga morgnar och sena kvällar. körlektioner och teori klämdes in tidiga morgnar och sena kvällar. Inte helt optimalt och hade jag inte haft det som ett tydligt mål hade det med stor sannolik- het inte blivit av. Men den 21 juni körde jag upp och körkortet var mitt. Under juli hann jag testköra ett antal olika motorcyklar och gjorde mitt val. Att åka ut en runda på slingriga vägar i hyfsat väder är härlig avkoppling och ett fint komplement till andra aktiviteter.

Även om de varma soliga dagarna, enligt min mening, varit alldeles för få i sommar, har ledigheten inneburit avkoppling och tid för kontemplation. Det är guld värt när höstens och vinterns mörker slår klorna i mig. Jag hoppas att även ni haft en fin sommar och att vi nu är laddade för att fortsätta arbetet med att utmana alkoholnormen, erbjuda en nykter gemenskap och driva en politik för ett nyktrare samhälle.

Mer från Accent