Covid 19

Vit jul-aktiviteter ställs in

IOGT-NTO-rörelsen ställer in alla fysiska Vit jul-aktiviteter för att begränsa smittspridningen.

Ett vanligt år genomförs omkring 225–250 fysiska Vit jul-aktiviteter runtom i landet. Allt från pyssel och pepparkaksbak till bordtennisturneringar och pulkaåkning brukar finnas med.

Så var planen också i år, men med hänvisning till det rådande pandemiläget har IOGT-NTO-rörelsen, som arrangerar kampanjen Vit jul, nu beslutat att ställa in alla fysiska aktiviteter. ( IOGT-NTO-rörelsen består av Junis, Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, samt IOGT-NTO).

”Våra ledare och arrangörer av Vit jul-aktiviteter förstår – men bara för att något är rätt så betyder inte det att det är lätt.”

Linda Tjälldén

– Det är ett tråkigt och tufft beslut som vi förstår har stor påverkan. Men vi behöver alla bidra till att minska smittspridningen, säger Linda Tjälldén, generalsekreterare i Junis.

Linda Tjälldén. Foto: Nathalie C. Andersson

Finns det planer på att hitta på något annat, nu eller längre fram?
– Vi hoppas kunna arrangera ett antal digitala aktiviteter under jullovet, till exempel quiz, pysselkvällar, filmkvällar och lite andra idéer. Vi jobbar på för fullt med det.

Hur är stämningen bland alla arrangörer, ledare och andra som jobbar med detta?
– Vi vet att våra aktiviteter besöks av en del barn som har det här som jullovets höjdpunkt och glädjestund så det känns förstås tufft. Men i år behöver vi alla ta ansvar. Våra ledare och arrangörer av Vit jul-aktiviteter förstår – men bara för att något är rätt så betyder inte det att det är lätt.

På Vit juls webbplats läggs coronasäkrade aktiviteter in efterhand.

Mer från Accent