IOGT-NTO-rörelsen

Visol i Växjö bjuder på skrönor

Vad passar bättre en mörk och ruggig höstkväll än att lyssna på en spännande historia?

Idén kom ursprungligen från smålänningen Pelle Olsson, som tyckte att Växjö behövde en berättarscen. Det berättar Kjell-Ove Kårehed, IOGT-NTO Visol. (Pelle Olsson är känd för många av Accents läsare som författare och föreläsare i narkotikafrågan).

– Det mesta i länet kretsade runt sagomuseet i Ljungby, och vi tyckte det var en bra idé att inleda ett samarbete mellan Berättarnätet Kronoberg och Visol. 

Verksamheten stöds också av Växjö kommun. Och 2022 firar berättarkvällarna i IOGT-NTO-huset vid Vattentorget i Växjö 10-årsjubileum. 

Pelle Olsson, Kjell Nilsson och Vibeke Hyltén-Cavallius i arrangörsgruppen. Foto: Privat

– Gästberättarna väljs ut av Pelle Olsson, han har ju ett brett kontaktnät. Vi har ett antal fasta berättare samt möjlighet för publiken att anmäla sitt intresse på plats om någon vill berätta en egen historia.

Så här långt har två av höstens fyra inplanerade berättarkvällar avverkats. Som det står i inbjudan ”Blandas sanning med lögn, dåtid med nutid och Småland med resten av världen”. Kärlek, skräck, skrönor och historia utlovas, och kaffeservering finns.

Nästa berättarkväll är redan på onsdag, den 3 november, då Bo Frank, ordförande i kommunfullmäktige och borgmästare i Växjö och ett stort Beatlesfan, är gästberättare.   

Den 8 december står Per Gustavsson, berättare, författare, och grundare av Sagobygden, på scenen. Berättarkafeérna pågår klockan 19 – 21, och det är fri entré.

Mer från Accent