Rörelsen

Värvningen går som på räls på Stockholms central

Målet är att värva 120 nya medlemmar på Stockholms central tills på lördag. Hittills har 25 personer värvats och många har skrivit på mot alkoholreklam. Jonas Snell heter en av supervärvarna, som har värvat i både Malmö och nu Stockholm.

Efter två intensiva dagar på Stockholms Central har hittills 24 nya medlemmar värvats. Målet är att värva totalt 120 medlemmar till och med lördag. Värvningen pågår mellan 7 och 19 varje dag i tretimmarspass.

– Det går riktigt bra stötvis. Det handlar nog mycket om hur tågen går. Folk som går och väntar på att tåget ska gå kommer gärna förbi på en pratstund och lite Godtemplardricka. Många tycker att det är bra att vi vill få bort alkoholreklamen och gillar vår slogan ”släck alkoholreklamen och tänd engagemanget”, säger Bosse Högstedt, som är en av fem värvare på plats.

Han berättar att även om det kan vara lite trögt att få folk att bli medlemmar så är det desto fler som gärna skriver på mot alkoholreklamen. Hittills har cirka 1 300 skrivit på Ipaden, som finns på plats. Namnunderskrifterna kommer att omvandlas till vykort som ska skickas till Sprit & Vinleverantörsföreningen i Sverige.

En som har värvat många medlemmar och som är en riktig veteran i sammanhanget är Jonas Snell. Han har varit med och värvat varje dag i så väl Stockholm som Malmö och har hittills värvat 15 personer. Han har varit medlem i tre år och har en bakgrund som missbrukare och hemlös. För honom betyder IOGT-NTO allt.

– IOGT-NTO är min familj och det är en fantastisk organisation. Jag förstår inte varför man inte skulle vilja bli medlem och stödja vårt arbete. Vi gör så oerhört mycket bra, säger han.

Eftersom han har värvat så många genom åren så har han lärt sig vad som fungerar bäst när man möter människor.

– Det gäller att vara lyhörd för om folk hör eller lyssnar. De som bara hör på halvörat kan man småprata med och bjuda på dricka. Men det är de som verkligen lyssnar som man ska fånga upp. Jag är mig själv och försöker inte att göra mig till. Och jag berättar gärna om min egen bakgrund. Jag tror att det är bra att vi som värvar har olika anledningar att vara med i IOGT-NTO, säger Jonas Snell.

Han lyfter gärna fram IOGT-NTO som en organisation som hjälper människor som har haft ett missbruk att bryta med gamla nätverk och som erbjuder en nykter gemenskap.

– Att värva är en konkret handling som jag brinner för. Jag är en person som gillar att vara aktiv och det får jag verkligen vara under de här värvningsveckorna!

Mer från Accent