IOGT-NTO-rörelsen

Världscouternas högsta utmärkelse till NBV:s rektor

Göran Hägerdal, förbundsrektor för Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, har tilldelats Världscoutrörelsens högsta utmärkelse Bronsvargen.

För 45 år sedan började han som åttaåring i NSFs scoutkår i småländska Kristdala. Sedan dess har Göran Hägerdal vigt sitt liv åt scouting, både på nationell och internationell nivå. 

Nu tillägnas han Bronsvargen, scoutrörelsens högsta utmärkelse, som sedan 1935 delas ut av Världscoutrörelsen.

– Det är en ära. Och känns jättebra. Hittills är det bara nio svenskar som fått bronsvargen, och vi är tre som är i livet. Att få utmärkelser som dessutom ges av andra scouter känns särskilt roligt, säger Göran Hägerdal, studieförbundet NBV:s förbundsrektor. 

De två svenskar som förutom Göran Hägerdal tilldelats bronsvargen och som är i livet, är kung Carl XVI Gustaf och Bertil Tunje, tidigare viceordförande i Världscoutkommittén. 

Göran Hägerdal har tidigare varit biträdande generalsekreterare för Svenska scoutrådet, och arbetade mellan 2012 och 2018 för Världsscoutbyrån som Global Director med ansvar för scoutingens utveckling. Han var även en av de drivande krafterna bakom Sveriges första Världscoutjamboree 2011. 
Men att få bronsvargen var inget han förväntade sig. 

 – Nej, det ska man aldrig göra av princip, säger Göran Hägerdal. 

Varför tror du att du fick utmärkelsen? 

– Jag tror att det beror på flera saker. Jag har varit med länge, och jag har jobbat både ideellt och professionellt med scouting. Och så har jag haft förmånen att jobba med flera stora projekt som Världscoutjamboreen i Sverige 2011, bland andra.

– Och så ska man ha tur också. Skidåkaren Ingemar Stenmark sa en gång ”Ju mer jag tränar, desto mer tur har jag”. Det ligger något i det. Man ökar sina chanser om man övar. 

I motiveringen skriver World Scout Comitté: 

”Göran har varit en utmärkt förebild, genom att leva efter scoutings värderingar genom scoutlöftet och scoutlagen, och genom att alltid främja ungdomsengagemang. Han är hängiven till att stärka ungdomar och är en naturlig ledare som alltid bidrar till och lyfter mångfald och inkludering”.

Mer från Accent