Världens barn

Världens barn-projektet i Kenya: ”Stödet vi får gör skillnad”

Ishmael Shem är övertygad. Världens barn-insamlingen är livsviktig. Nu är han i Sverige för att berätta om projektet som stöds av IOGT-NTO – och visa hur stödet gör skillnad för gatubarnen i Kenya.

– Jag vill försäkra människor om att det de ger har kommit till nytta och inte slösats bort.

Det säger Ishmael Shem från organisationen Blue Cross i Kenya, som driver verksamhet för gatubarn i Kenya. Nu är han i Sverige för att berätta.

Trasiga familjer, inte sällan på grund av alkohol, finns i alla gatubarns historia. I Kisumu, Kenya, fanns ingen plats för stadens gatubarn innan Blue Cross startade sin verksamhet för några år sedan.

Organisationens arbete handlar främst om att återförena barnen med deras familjer. Ett arbete som kräver mycket arbete och stort tålamod.

– Det handlar ofta om processer på 4–6 månader, berättar Ishmael Shem. Vi lyssnar på barnets berättelse och vi söker upp familjen och lyssnar på deras berättelse och bedömer om det är eller kan bli möjligt med en återförening. Det funkar inte att bara köra tillbaka dem, då hamnar de i samma situation som gjorde att de lämnade familjen en gång.

När en återförening med familjen inte är möjlig kan Blue Cross erbjuda plats på ett särskilt hem för gatubarn. Innan Blue Cross fick stöd genom IOGT-NTO och Världens Barn kunde organisationen bara ta emot åtta, tio barn åt gången – nu finns 30 platser.

– Stödet vi får gör skillnad, säger Ishmael Shem. Pengarna hjälper verkligen människor till ett bättre liv, vi hade inte kunnat hjälpa alls lika många utan stödet från IOGT-NTO och Världens Barn.

Just nu är Ishmael Shem i Sverige för att berätta vad Blue Cross gör och förklara vad pengarna går till. Han medverkande i flera seminarier under Bokmässan i Göteborg och besöker ikväll Umeå och i morgon kväll Västerås.

IOGT-NTO har med medel från Världens Barn stöttat projektet sedan 2011 och även i år kommer en del av de insamlade pengarna att gå till Blue Cross.

Your browser does not support iframes.

Videon ovan är från ett seminarium på Bokmässan i Göteborg där Ishmael Shem berättar om gatubarnsprojektet.

Mer från Accent