Göteborg

Vännplatsen hotas av rivning

Amhults centrum expanderar och rustas upp. Nästa steg blir att bygga om kvarteret som nu inhuserar second hand-butiken Vännplatsen.

Plåthuset på Gamla flygplatsvägen ligger inklämt mellan Amhults nybyggda resecentrum och de nybyggda centrumhusen med mataffärer och kulturhus. Det är ingen överraskning att man varslats om rivning. Inom ett år måste second hand-affären, som drivs av IOGT-NTO som ett socialt företag, hitta en annan lokal. Sökandet har börjat, men det är inte lätt.
– Många ägare kan inte hyra ut till oss eftersom vi är en förening. Det kan vara så att vi behöver ombildas till en ekonomisk förening, säger Stefan Ström som drivit Vännplatsen i flera år.

Han menar att trots det mer vildvuxna utseendet har Vännplatsen lyft gatan affären ligger på.
– Det är helt klart mer folk i rörelse här nu är innan vi öppnade, säger han.

Vännplatsen tar emot personer som arbetstränar, ska göra samhällstjänst eller nyligen har kommit ur missbruk eller fängelsestraff. Genom åren har många fått komma in i en gemenskap tack vare affären.

Och Vännplatsen vill heller inte bli en vanlig second hand-affär där sakerna hänger i raka led; där folk bara kommer in, köper det de ska ha och sen går.
– Vi ser oss ju som mycket mer än så säger Stefan Ström.

I nuläget förfogar Vännplatsen över ca 650 kvadratmeter. De lokaler som Stefan Ström hittat hittills har antingen varit allt för små eller på tok för stora. Men han upplever att det finns ett intresse för att fortsätta driva affären. En förfrågan på facebook gav en tydlig bild av att det finns många i området omkring som är intresserade av att butiken ska finnas kvar.

– Vi tänker inte ge oss, säger han.

Mer från Accent