Lokal

Välkommen till drömlokalen!

En mysig lounge, modern teknik och terrass. Solpaneler och centraldammsugare. Flexibla väggar och rum för allas behov och inriktningar. Så ser drömlokalen ut när medlemmar från IOGT-NTO och UNF låter fantasin flöda.

Det saknas knappast idéer när Ulrika Jansson, Thomas Jensen och Jan-Eric Wester samt Mathias Dejerud Rådstam från UNF samlas en kväll i IOGT-NTO-lokalen i Torshälla för att prata visioner och drömmar. Tvärtom. Frågan Accent ställer är: om ni får fria händer och obegränsat med pengar, vilken lokal skulle ni då vilja bygga? Vad skulle den innehålla, hur skulle den se ut och vilka funktioner skulle den ha?

Ordet är fritt, men de första funderingarna handlar om själva huset och vilken fysisk form det ska ha.

– En enplansvilla skulle vara bekväm ur tillgänglighetssynpunkt. Men med tanke på hur mycket plats den skulle ta är det nog smartast att bygga på höjden, säger Jan-Eric Wester och får medhåll av de andra.

– Med flera våningar måste vi såklart ha hissar. Gärna flera. Och de ska vara snabbgående, tysta, rymliga och eleganta, säger Mathias Dejerud Rådstam.

Snart enas gruppen om ett fyravåningshus på sisådär ett par tusen kvadratmeter. Det få gärna ha det äldre husets yttre charm, men vara modernt och funktionellt invändigt. Fasaden ska vara varmt gul och fönstren ska vara gammeldags tudelade, samtidigt som de ska ha låga u-värden för att undvika kallras och att värme sipprar ut. Att huset ska vara miljövänligt är ett måste. Detta uppnås bland annat med hjälp av solpaneler på taket och frånvärmepumpar som tillvaratar husets naturliga värmealstring. Golvvärme är också effektivt, tycker några.

– Alla IOGT-NTO-rörelsens förbund ska få plats och alla ska känna att de har ett eget utrymme, som de slipper dela med andra. Utöver det måste det finnas en stor gemensam yta för aktiviteter och ”häng” och det ska vara möjligt att ha flexibla väggar så att man vid behov kan göra utrymmen större och mindre, säger Ulrika Jansson, som föreslår möjlighet till varierande verksamhet så som yoga, bio, disco och matlagning.

Mathias Dejerud Rådstam tycker att UNF kan hålla till i källaren, där det ska finnas ljudisolerade rum där medlemmar kan spela eller skapa musik. Det ska även finnas möjlighet att arrangera stora lan. Dessutom ska det finnas ett mindre datarum för den som vill komma och bara vara och surfa på datorer.

Alla i gruppen är överens om att köket ska vara rejält, ha många kokplattor som möjliggör matlagning till många. Här ska finnas en stor köksö med en hård träbänkskiva där man kan arbeta, stor kyl och frys, varmhållningsugn, flera vanliga ugnar och mikrovågsugnar samt industridiskmaskin som diskar rent på några minuter.

– Gärna en pizzaugn också, helst ved­eldad, flikar Jan-Eric Wester in.

– Och en bra kiosk ut mot den stora gemensamma salen, så att man på ett vettigt sätt kan sälja läsk och annat vid större arrangemang. Det ska se proffsigt ut och vara funktionellt, här ska man kunna ha kafé, säger Mathias Dejerud Rådstam.

Ulrika Jansson gillar tanken på att entrén ska se ut som en inbjudande ”hotellobby”. Det ska vara lounge-känsla med mysiga, moderna sittmöbler i äldre stil, varma färger på textiler och väggar. Här ska det inte målas i Stockholmsvitt, utan väggarna får gärna vara tonade i exempelvis brunt eller latte. Gardiner, kuddar och plädar kompletterar det välkomnande intrycket. Huvudingången ska vara ståtlig och övergången mellan ute och inne ska suddas ut med hjälp av ett stort, öppningsbart glasparti ut mot en härlig altan. Det ska kännas välkomnande och viktigt att komma till IOGT-NTO.

För att knyta an till det historiska arvet kommer gruppen fram till att några snyggt upplysta skyltdockor klädda i gamla regalier kan bli ett vackert och spännande blickfång i entrén – där det också ska finnas ett stort kapprum samt dold förvaring.

Standarden kan med fördel tryckas på toapapper och hushållspapper, så kommer de till användning igen, fast på ett annorlunda och roligt sätt.

–  Belysning är förstås viktigt. Det ska finnas både kraftfull takbelysning och punktbelysning som skapar stämning. Det går att bygga in effektiva, men osynliga spottar i taket. Även dimfunktion är önskvärt, säger Jan-Eric Wester.

Självfallet ska ett antal handikappvänliga toaletter finnas tillgängliga i så väl entré som på övriga våningar.

–  Toaletterna får gärna vara självrengörande. Och kranarna ska vara beröringsfria, för att undvika bakterier. Toaletterna ska vara funktionella, bekväma och fräscha utan att vara tråkiga. Gärna kakel med någon färg, tycker Thomas Jensen.

Tekniken är jätteviktig, anser gruppen. All teknisk utrustning ska vara lättskött. Med ett enkelt knapptryck ska det gå att få igång utrustningen. Här ska självklart finnas bredband, en bra ljudanläggning, bra ljus. Det ska gärna också gå att komma in i lokalen med hjälp av sin mobiltelefon. Inga nycklar som kan tappas bort alltså.

Efter två timmar är drömlokalen skapad. Här finns både pool, spa, lounge, gym, flytande golv och inbjudande färger. Det har varit högt och lågt, praktiskt och flärdfullt. Ogenomförbart och fullt genomförbart. Funnes bara ekonomin så skulle IOGT-NTO garanterat få världens bästa föreningslokal.

Mer från Accent