I rörelse

Vad är hemligheten Ragunda?

Ragunda är den kommun i Sverige med flest medlemmar per capita. Accent har talat med styrelseledamoten och medlemmen Sigvard Backlund i Ragundaföreningen för att ta reda på hemligheten.

Läs också: Unik karta – Här finns IOGT-NTO:s medlemmar

Hur reagerar du när du hör att Ragunda har flest medlemmar i hela landet i förhållande till invånarantalet?

– Det är förstås jätteroligt, men lite förvånande. Det hade jag ingen aning om!

Vad kan det bero på tror du?

– Ja, vi har ju en stor IOGT-NTO-lokal på 600 kvadratmeter som ligger centralt i Ragunda och som lockar mycket folk. I lokalerna finns dessutom ett stort dansgolv och en scen. Här bedrivs också konferensverksamhet. Vi har mycket verksamhet i huset, exempelvis har vi under hösten haft 4–5 teateruppsättningar som förstås lockar många, både medlemmar och icke-medlemmar. Dessutom har vi en välbesökt biograf som just nu ska digitaliseras. Så vi syns mycket och är väldigt aktiva på orten, vilket säkert bidrar till att vi får många medlemmar.

Hur värvar ni nya medlemmar?

– Vi får nog en hel del via våra aktiviteter. Förra året arrangerade vi femton större aktiviteter, förutom våra vanliga möten och träffar. Förutom teaterföreställningarna har vi även gjort bussresor till Höga kusten och arrangerat en julkonsert. Dessutom marknadsför vi oss på skolorna för att locka till oss barn till Junis och arrangerar barndiskon i våra lokaler. Men vi värvar också på traditionellt vis.

Så vad är Ragundas hemlighet?

– Det har jag nog redan svarat på. Vi har massor av bra verksamhet, syns och hörs. Plus att vi är duktiga på att värva nya medlemmar.

Mer från Accent