Nyktra förebilder

Unga nyktra förebilder att hålla koll på

Tidningen Motdrag och makthavare.se har listat 20 unga och nyktra makthavare. Flera av dem har intervjuats i Accent under 2019.

Motdrag, som är medlemstidning för Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, har tillsammans med sajten makthavare.se listat unga nyktra förebilder som de tycker att världen ska hålla koll på.

– Det här är ett sätt att visa att det finns många unga och inflytelserika personer som väljer bort alkohol och droger, säger Jessica Schedvin, chefredaktör på Makthavare.se.

Många av dem har intervjuats i Accent, under det senaste året har längre intervjuer publicerats med tre av dem: Skådespelaren Ellen Bergström (Som toppar listan) berättade i våras om hur hennes alkoholproblem ifrågasatts av omgivningen.

Nummer 4, spoken wordartisten, poeten och transaktivisten Yolanda Ramirez Bohm, intervjuades om hur hennes val att vara nykter räddat henne många gånger i livet då hon varit extra utsatt.

Farida al-Abani (7), partiledare i feministiskt initiativ, intervjuades i januari om varför hon kandiderade till uppdraget som partiledare.

Livsstils- och modebloggaren och Josefin Dahlberg (5) intervjuades i Accent 2016 när hon var ambassadör för IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit jul.

Med på listan finns också Julius Kramer (9), Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, om sitter i presidiet för scouternas världsorganisation, Vidar Aronsson (10), förbundsordförande för Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, Isabelle Benfalk (13), tidigare förbundsordförande för UNF och styrelseledamot i Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, Filip Nyman (15) och Jane Segerblom (16), som sedan kongressen i somras delar på ordförandeskapet i UNF.

Här syns även två tidigare medarbetare i IOGT-NTO: Simon Holmesson (8), som arbetat mot alkohollobbyn på såväl nationell nivå som i EU, och Lisa Greve (18), mångårig projektledare för Vit jul-kampanjen.

Varför har ni gjort den här listan Angelica Ogland, chefredaktör för Motdrag?

– I en tid där alkohol premieras starkt på svenska influencers konton är det extra viktigt att lyfta de förebilder som valt bort det. Och det är så klart extra kul att många av de starkast lysande politiska stjärnorna kommer från nykterhetsrörelsen.

– Jag är väldigt glad över samarbetet medmakthavare.se, och tillsammans är vi oerhört stolta över vår lista, säger Angelica Ogland.

Mer från Accent