Rörelsen

UNF:s medlemsantal har minskat med en fjärdedel

Sedan förra årsskiftet har antalet medlemmar i UNF (Ungdomens nykterhetsförbund) minskat drastiskt. I slutet av 2014 fanns 6 700 registrerade medlemmar. Årsskiftet 2015/2016 hade UNF 5 000 medlemmar – varav 3 000 betalande.

– Det är förstås bekymmersamt. Tappet beror på att UNF inte har prioriterat att värva nya medlemmar. I stället har vi fokuserat mest på verksamhet. Jag ser medlemstappet som en väckarklocka. Vi behöver så klart ha bra verksamhet, men vi behöver också nya medlemmar, säger Max Johansson, andre vice ordförande i UNF.

Han berättar att UNF redan har tagit tag i problemet och under året kommer att skapa förutsättningar för att få in nya medlemmar i organisationen. Det handlar om riktade kampanjer och värvningstillfällen, bland annat på skolor. Målet är 2 500 nya medlemmar 2016.

Max Johansson är optimistisk.

– Det målet klarar vi genom att prioritera ner annat. Men vi ska samtidigt värna om vår verksamhet som ju är ett bra sätt att få nya medlemmar och behålla dem vi redan har.

Han menar att det är viktigt att värva nya medlemmar, eftersom det är oumbärligt för att utveckla verksamheten. Nya människor ger nya perspektiv, idéer och input.

– Ju fler medlemmar vi är, desto bättre verksamhet kan vi ha, vilket i sin tur är vägen mot att förändra världen.

Fotnot: Junis medlemsantal har minskat marginellt sedan 2014. NSF har i nuläget ingen medlemsstatistik från förra året färdig.

Läs mer:

30 049 medlemmar i IOGT-NTO

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer