Alkoholhets

UNF bjuder in styrelseledamöter till öldrickning med tratt och slang

UNF:s nya kampanj Bryt! bjuder nu in styrelseledamöter i högskole- och universitetsstyrelser att sänka en öl på sju sekunder – med tratt och slang i halsen. Tanken med inbjudan är att låta dem prova på nollning.

Med inbjudan följer en tratt, en slang, en spypåse och en instruktion om hur man genomför den så kallade ”Nolle-bången”, ett inte ovanligt moment i de årliga nollningarna av nya studenter.

Hallå där, Amanda Borg, kampanjledare för Bryt! Varför bjuder ni nu in bland andra Carin Götblad att sänka en öl på sju sekunder?

– Vi tror att många styrelseledamöter inte vet om hur allvarligt problemet faktiskt är och att det finns ett behov av att jobba med detta. Bryt! bjuder därför in till nollning för att uppmärksamma universitets- och högskolestyrelserna på situationen och inspirera till att jobba vidare med alkoholkulturen och alkoholhetsen vid sina respektive lärosäten.

När skickas inbjudan?

– Inbjudan har skickats och har kommit fram till styrelseledamöterna i början av denna vecka.

Känns det verkligen okej att inspirera till att dricka öl från en tratt?

– Syftet är så klart inte att detta ska framstå som en rolig och härlig grej, och det tror vi blir väldigt tydligt när man ser inbjudan och nollningskittet. Att sänka en öl med tratt och slang kan vara både förnedrande och farligt, och just därför är det så absurt att detta är ett hyfsat vanligt inslag i till exempel nollningar. Vi tror att det är bra att visa väldigt fysiskt och konkret vad som faktiskt pågår för att öka intresset att jobba med frågan.

Ska ni följa upp inbjudan på något sätt?

– Inbjudan kommer att följas upp med exempel på hur styrelserna själva kan jobba med alkoholhetsen genom förslag på konkreta lösningar, samt erbjudande om hjälp och stöd i att förbättra sina alkoholpolicys och implementeringsplaner.

Ska ni fota medan de dricker?

– Vi tror inte att någon styrelseledamot är intresserad av att vara med om den förnedrande behandling som studenter utsätts för. Nollningen är främst till för de personer som inte tycker att frågan är tillräckligt viktig för att jobba med, vilket betyder att vi så klart hoppas att ingen dyker upp på nollningen!

Mer från Accent