Ulrika Jansson. Foto: Spektra, Kristina Sahlén

Ulrika Jansson: Att engagera sig är nyckeln

IOGT-NTO välkomnar nya svenskar från andra delar av världen. Team Öst har lång erfarenhet av att arbeta med nya grupper.

Ulrika Jansson har lång erfarenhet av att arbeta med nya föreningar som teamchef  IOGT-NTO Öst. Många av dem har medlemmar från Somalia, ett land som inte har någon folkrörelsetradition. 

– Det var mycket lättare än jag trott att prata med människor om vår organisation och få dem intresserade. Det har säkert med flera saker att göra, men en stor del tror jag har att göra med att vi är så tydliga med alla människors lika värde och lika rättigheter, säger hon.

IOGT-NTO har även sedan tidigare erfarenhet av att ta emot nya medlems­grupper.

– Vi lärde oss en del när kamratstödjarna kom in i organisationen. Det var också en grupp med annorlunda bakgrund och erfarenhet. Så det var redan krattat när det kom ytterligare en ny grupp.

”Människor har ju flytt från sitt hemland av en anledning. De vill ha frihet, solidaritet och demokrati. Sedan råkar de vara nykterister också.” 

Ulrika Jansson

Ulrika Jansson tror att IOGT-NTO passar nya svenskar väl.

– Människor har ju flytt från sitt hemland av en anledning. De vill ha frihet, solidaritet och demokrati. Det är det viktigaste. Sedan råkar de vara nykterister också. 

Helt utan konflikter har det dock inte varit.

– Det har funnits en del förutfattade meningar om att de nya grupperna
bara vill ha tillgång till ”våra” hus och ”våra” pengar. Men alla medlemmar är ju med för att de vill ha ut något av sitt medlemskap: vara med och förändra världen, åka på kurs eller få ett socialt sammanhang. 

Även föreningsbyråkratin kan vålla problem.

– Det kan vara svårt att förstå att man måste spara protokoll och årsredovisningar eller att man måste ha ett protokollsutdrag med sig till banken. Men det gäller ju inte bara nya grupper. För alla som saknar föreningsvana är det svårt att veta hur man ska göra.

IOGT-NTO har dock hittat lösningar.

– Ofta handlar det om att vi startat nya föreningar. Då har vi ordnat utbildningar, både för styrelsen och medlemmarna. Vi har också gjort mallar, för årsmötesprotokoll till exempel, så ingenting missas. Sedan är vi noga med att stötta; följa med första gången man går till banken och hjälpa till att skaffa organisationsnummer. 

”Här får vi ofta kontakt med några som vill starta en verksamhet; en sy-cirkel, spela fotboll, eller laga mat tillsammans.”

Ulrika Jansson

Vad ger det IOGT-NTO att få in nya medlemsgrupper?

– Massvis. Främst att vi utvecklas som organisation och får vidgade vyer, vi blir viktiga på riktigt. Sedan har det förstås givit oss fler medlemmar och en stor och varierad verksamhet. Ibland när vi värvar funderar vi på vad vi värvar medlemmar till. Här får vi ofta kontakt med några som vill starta en verksamhet; en sy-cirkel, spela fotboll, eller laga mat tillsammans.

Vilka fördelar har de nya av att vara en del av IOGT-NTO?

– Det är ju ingen homogen grupp, men jag skulle säga möjligheten att komma in i en traditionell svensk folkrörelse. Det ger kontaktvägar in i svenska grupper och det ger styrka att ha en folkrörelse i ryggen. Många hade aldrig pratat med en svensk i trapphuset, eller haft en svensk på besök i sitt hem innan de blev medlemmar. Medlemskapet blir en språngbräda in i samhället – integration helt enkelt.

 ”Fler inser att det är viktigt att lära sig svenska, och fler har fått jobb. Det blir en god cirkel.”

Ulrika Jansson

Integrationen visar sig på flera viktiga sätt.

– Fler inser att det är viktigt att lära sig svenska, och fler har fått jobb. Det blir en god cirkel. För den som fått jobb är det lättare att lära sig svenska. Flera föreningar ordnar också språkkafé och läxläsning.

Ulrika Jansson berättar om ett projekt i Eskilstuna.

– Den första somaliska föreningen, Somali Women, startade vi i Eskilstuna. Det var i ett segregerat och slitet område och många hade fördomar om de somaliska kvinnorna.

– Föreningen fick hyra en lokal väldigt billigt av bostadsbolaget mot att de höll ordning i tvättstugan och städade trapphusen. Det uppskattades av de andra hyresgästerna som började ta kontakt och av bostadsbolaget som ordnade en lokalvårdarutbildning och anställde flera av kvinnorna. Sedan dess har många av dem gått vidare till andra utbildningar och jobb. Att engagera sig är nyckeln.

Mer från Accent