Nykterhet

TV-prästen David: ”Jag är helnykterist”

I veckan hade SVT:s nya dejtingserie ”Tro hopp och kärlek” premiär, där fyra präster söker kärleken. En av dem, 44-årige David Castor, är helnykterist. Vilket han var tydlig med när han sållade bland breven från alla kärlekstörstande damer som fastnat för just honom.

Varför är du nykterist?

– Jag är uppvuxen på Hjälmared folkhögskola och där var det en helnykter miljö och nolltolerans mot alkohol och andra droger. Jag har i princip aldrig smakat alkohol och känner mig helt ointresserad av att dricka. Jag vill inte förgifta min kropp. Dessutom tycker jag inte att alkohol är gott. Det är ingen stor grej för mig, utan känns helt naturligt.

Hur står du emot alkoholnormen i samhället?

– Jag är bara mig själv och brukar inte generellt ta upp att jag är nykterist. Jag tackar bara nej till alkohol och i de flesta fall väcker det ingen särskild uppmärksamhet. Men om frågan kommer på tal så uttrycker jag förstås hur jag ser på det. Att alkohol är ett gift och att det är tråkigt att det ska vara så viktigt för många människor att dricka och berusa sig. Man ska inte behöva försvara att man är nykterist.

Är det viktigt att den du lever med inte heller dricker?

– Egentligen inte. Det spelar ingen roll om hon dricker alkohol, bara hon respekterar mitt beslut att inte dricka. Men självklart känns det viktigt att min partner har reflekterat över sin alkoholkonsumtion och att vi kan prata om det.

Hur har erfarenheten med ”Tro hopp och kärlek” varit?

– Det har varit en väldigt givande och rolig erfarenhet. Inspelningsperioden var dock kort, bara två veckor, och jag kan säga att man på den korta tiden knappast hittar den stora kärleken. Däremot har det varit många intressanta och bra möten och samtal med de kvinnor jag dejtade, så visst kan det finnas ett intresse och möjlighet till fortsättning med någon av dem.

Mer från Accent