Covid 19

Trotsa pandemin – ta vara på den ljusa årstiden

Våren öppnar dörren för smittsäkra utomhusträffar. Accent har pratat med två föreningar som laddar för att dra nytta av plusgrader och ljusa kvällar.

I höstas drog Nacka-Boo NSF-scoutkår igång en avdelning för barn i 8-9-årsåldern. Gruppen hann ses två gånger – sedan tvingades de stoppa träffarna på grund av skärpta restriktioner.

– Barnen blev väldigt besvikna såklart. De hade ju knappt fått testa scouting, säger scoutledaren Josefine Larsson.

Så fort det blev möjligt att ses igen i januari startade de verksamheten på nytt. Idag har de hunnit träffats en handfull gånger.

– Vi anpassar verksamheten, och leker exempelvis lekar där man inte rör varandra, kull är exempelvis uteslutet. Och det verkar som om det är uppskattat att vi håller igång, för barnen fortsätter komma, säger Josefin Larsson.

Josefine Larsson. Foto: Ulrica Ambjörn

Även om scouterna trotsat vinterrusket är det en lättnad när temperaturen rör sig uppåt. Nu skissar de på sommarplanerna, då de hoppas på att genomföra två dagläger med kojbygge.

– Så länge det går att genomföra på ett säkert sätt så kör vi. Men den största utmaningen är att vi, vuxna ledare, inte kunnat ses för att planera. Vi gör så gott vi kan över nätet, säger Josefin Larsson.

Längre norrut – i Umeå – kommer värmen senare konstaterar Carina Granberg, ordförande i den lokala IOGT-NTO-föreningen. På grund av väderförhållandena har det varit svårt att ordna utomhusaktiviteter säger hon. Det senaste året har medlemmarna, likt många andra, hållit ut genom digitala aktiviteter. Men nu känns börjar det kännas rätt tungt.

– Efterfrågan på att ses är stor! Många undrar: ”När får vi ses, när får vi kramas egentligen?”. Vi har haft lekar och fika på Zoom. Jag tror man kan hålla uppe energin i ett år ungefär. Men vår verksamhet bygger ju på fysiska träffar. Åtminstone för den äldre generationen, säger hon.

I många år har föreningen haft studiecirklar, och det så kallade Nostalgicaféet, som drivs av en 97-åring, och där de flesta stammisar är över 75 år. Allt sådant har ställts in.

– Jag är helt ärligt orolig för om man orkar hålla föreningsandan levande om det inte öppnar snart. Det kan hända att många börjar fylla livet med annat, säger Carina Granberg.

I maj planerar de ett par utomhusaktiviteter; vårpromenader, löplopp och grillning. De har även en teaterföreställning i tablån, som fått skjutas upp flera gånger. Nu hoppas de på att skådespelarna kan tänka sig att framföra den utomhus istället.

I Umeå har man också börjat smida planer inför hösten. De har olika scenarion i åtanke, eftersom ingen vet hur pandemisituationen kommer att se ut.

Än så länge planeras bland annat bokcirklar och matlagningskvällar, som de haft förr. Då brukar de lagar mat efter olika teman: klimatsmart, närodlat, ingredienser på bokstaven P.

– Man måste planera två parallella spår, beroende på om det går att vara inne, eller om vi måste vara ute. Måste vi vara ute betyder det att vi måste lägga stora delar av vårt program tidigare, redan i augusti. I november kan vi inte vara utomhus, då kommer det var mörkt och tråkigt, säger Carina Granberg.

Josefin Larsson, vars scouter är vana vid att vara ute i vått och torrt, säger att det är positivt att det blir ljusare nu, då kan man vara ute längre kvällstid.

– Mitt tips är att ta vara på kvällsljuset! Dessutom kan man spana in scouternas aktivitetsbank om man behöver inspiration. Där finns mängder av tips på saker man inte tänkt på själv. Även för vuxna, säger hon, och fortsätter:

– När man gör aktiviteter så är det sällan ett lika stort bekymmer att vara utomhus. Man fokuserar på det man håller på med i stunden, och glömmer kanske rentav bort vädret.

Mer från Accent