Världens barn 2021

Trampar 1 000 mil för världens barn

IOGT-NTO-medlemmen Urban Nilsson bidrar till årets Världens barn-insamling genom att cykla.

Genom olika kreativa metoder samlar föreningar och enskilda personer nu in pengar till insatser för barn och unga runtom i världen. I en FN-rapport beräknas 1,2 miljoner barn under fem år dör som en direkt konsekvens av coronakrisen. Utgångspunkten för Världens barn är att alla barn har rätt till hälsa, skola och trygghet.

Insamlingens kulmen är en direktsänd tv-gala, Tillsammans för världens barn, som sänds i tre delar med start den 24 september. Den 1 oktober visas i samband med galan en film från ett av IOGT-NTO-rörelsens projekt. Filmen är inspelad i norra Serbien i ett av Europas fattigaste områden, och IOGT-NTO:s ordförande Lucas Nilsson besökte projektet tillsammans med SvT.

IOGT-NTO-rörelsen samarbetar sedan många år med Världens barn, och är engagerad i flera projekt. Ett ligger i Kisumu, vid Victoriasjön i Kenya. Där finns ett projekt för gatubarn genom Blue Cross, som IOGT-NTO-rörelsen byggt upp med hjälp av pengar från Världens barn.

IOGT-NTO-medlemmen Urban Nilsson har tidigare samlat in pengar till Världens barn genom att simma. I år tar han cykeln till hjälp. För varje kilometer han cyklar under augusti och september skänker IOGT-NTO Västbo-Värnamo 1 krona.

Men det går också bra att stödja Urban Nilssons insamling på Världens barns hemsida. Hans mål är att samla in pengar motsvarande sträckan till Kisumu, 10 000 kilometer. Han har passerat Sofia i Bulgarien (2 328) kilometer, och lämnar snart Europa, men det är fortfarande långt kvar till Kisumu.

Urban Nilsson berättar att årets cykelsatsning kom till efter en idé från IOGT-NTO-veteranen Gunvor Nygren.

– Jag är en 59-årig gubbe som är aktiv i IOGT-NTO Västbo Värnamo. Förra året så badade jag i oktober och samlade in 11 000 kronor, och nu hoppas jag få ihop ännu mer.

Till vardags är han idrottslärare på stora Segerstads Naturbrukscentrum i Reftele.

– Jag får många positiva reaktioner, och mina elever tror att jag ska cykla ända till Kenya på en gång…

Det pågår också många andra insamlingar runtom i IOGT-NTO-landet: I Sösdala har IOGT-NTO-föreningen bjudit på ”Fika för världens barn”, Skatås i Göteborg har arrangerat tipspromenader, i Kungälv blir det sång och musik i samarbete med Kulturskolan och Ytterbyskolans musikklasser. Och föreningar från hela rörelsen samlar in pengar genom att delta i konstutställningen Vi skapar framtiden. 

Mer från Accent