Världens barn 2020

Bärplockning för världens barn

Årets Världens barn-kampanj fokuserar på hur barn påverkas av pandemin. Pandemin påverkar även själva insamlingsarbetet.

Nu är insamlingen Världens barn igång. Kulmen nås vid den direktsända tv-galan den 2 oktober. Årets fokus är att koppla projekten som går ut på att främja barns rättigheter världen över till den pågående pandemin, säger Natascha Esbjörnsson, insamlingschef för IOGT-NTO-rörelsen.

– Det är en kampanj som är viktigare än någonsin. Vi lyfter hur barn påverkas och hur deras situation kan förvärras under coronapandemin. Särskilt vad gäller hälsa, skola och trygghet, som är våra tre stora fokusområden, säger hon.

När ett land drabbas hårt av corona, kan det leda till utbredd arbetslöshet, ökad stress och press i en familj. Då blir ofta barnen särskilt utsatta. I värsta fall kan det leda till en situation där familjen inte kan få fram tillräckligt med mat, säger Natascha Esbjörnsson.

– Dessutom finns det länder som exempelvis tvingas dra in på vaccinationsprogram för att kunna hantera pandemin, vilket riskerar att påverka ett barns hälsa negativt. Många länder har också stängt skolorna. Då hotas rätten till utbildning, vilket också påverkar tryggheten och framtidsutsikterna.

Pandemin innebär också nya utmaningar.

– Vår inställning är att vi måste ställa om – inte ställa in.Tidigare år har många varit ute med fysiska bössor på stan, ofta personer i det äldre åldersspannet, som är en riskgrupp för corona. Vi vill inte uppmuntra till det i år, utan vill se till att man håller avstånd till varandra, säger Natascha Esbjörnsson.

Därför används digitala bössor i år. Organisationer, föreningar, och enskilda medlemmar uppmanas att starta egna virtuella bössor, och sedan sprida insamlingen i sina sociala kanaler.

Beställningarna på lingon trillar in i en strid ström. Foto: Privat

En av de som ställt om inför årets Världens barn-insamling är Gunvor Nygren, IOGT-NTO Snöklockan i Reftele. I många år har föreningen ordnat en insamlingskväll med auktion, lotteri och underhållning. Att samlas på det viset funkar inte i år – istället har hon valt att sälja lingon, blåbär och sylt, som blanda annat säljs på torget ute i det fria.

– Vi är ett par stycken som är glada i att plocka bär och tänkte att det skulle gå att sälja. Vi fick in stora beställningar på både bär och sylt direkt. Inledningsvis var vårt insamlingsmål 5 000 kronor, eftersom vi nått den summan tidigare år. Det målet har vi redan slagit med råge, säger Gunvor Nygren.

”En person har till och med erbjudit sig att köpa ”digitala lingon” av oss, alltså bara betala en slant för den goda sakens skull.”

Gunvor Nygren, IOGT-NTO Reftele

Under dagen har hon till och med kört till Jönköping tio mil bort för att leverera 25 liter lingon. På ett annat håll har någon beställt 25 syltburkar. Emellanåt står hon på torget för att sälja bär och sylt.

– En person har till och med erbjudit sig att köpa ”digitala lingon” av oss, alltså bara betala en slant för den goda sakens skull, säger hon.

Gunvor Nygren plockar tillsammans med sin man, som också han är i 70-årsåldern. Den tredje bärplockaren i deras gäng är 88 fyllda.

– Han är en suverän bärplockare! När ingen annan hittar ett enda bär, plockar han 200 liter, säger Gunvor Nygren.

De även uppmärksammats från en närliggande IOGT-NTO-förening som vill hänga på bärplockningen till Världens barn. Och beställningarna fortsätter trilla in.

– Vi håller på så länge lingonen och orken räcker – och så länge vädret är med oss. Det får inte bli för plågsamt, vi plockar bara när det är roligt, säger Gunvor Nygren, strax innan hon är på väg ut i skogarna igen.

Natasha Jevtic Esbjörnsson. Foto: Nathalie C. Andersson

IOGT-NTO-rörelsens insamlingschef Natascha Esbjörnsson berättar att Världens barn har ett nytt projekt för i år som kallas Jorden runt. Det går ut på att alla kan delta genom att springa eller gå, sedan registrerar man sina kilometrar eller mil i en app och swishar sin distans. Man kan också delta i virtuella lopp.

– Tanken är att peppa så att vi tar oss hela jorden runt när alla sträckor räknas samman. Det är ett bra sätt att inte behöva samlas, utan alla gör varsin del, men ändå gör vi något tillsammans, säger hon.

IOGT-NTO-rörelsen har samma profilprojekt som i fjol, ett projekt i norra Thailand bland burmesiska migranter som tvingats fly från grannlandet Myanmar.

Natascha Esbjörnsson tror inte att omställningen till de digitala insamlingarna och pandemins restriktioner kommer att hämma årets kampanj.

– Nej, tvärtom! Vi hoppas att fler förstår hur mycket pandemin påverkar barn. Inte bara coronaviruset i sig, utan alla de effekter som spiller över i deras vardag och är mer omfattande än man tror.

Mer från Accent