Nykterhet

Torbjörn Bergvall får stipendium av kungen för sina insatser som Junisledare

Torbjörn Bergvall. Foto: Privat.

På torsdag får Junisledaren Torbjörn Bergvall från Lindesberg ta emot Ernst Killander-stipendiet på 40 000 kronor på kungliga slottet i Stockholm. Han är både glad och hedrad över utmärkelsen – och överraskad.

– Jag hade ingen aning om att jag var nominerad, det kom som en total överraskning. Stipendiet sägs vara det finaste man kan få som ledare, så jag känner mig väldigt stolt, säger Torbjörn Bergvall, som har varit ledare i Junis under många år.

Han beskriver sig som mycket engagerad och aktiv i Junis. Han sitter i förbundsstyrelsen, är distriktsordförande och sitter dessutom med i en lägerkommitté.

– Jag tycker att det är kul att vara med och påverka. Och så gillar jag ungar! Det är oerhört stimulerande och roligt att få vara med och arrangera lägerverksamhet. Jag tycker det är viktigt att alla barn får chansen att hitta sin egen grej och att alla får ha kul.

Fyrabarnspappan Torbjörn, som till vardags jobbar som ambulanssjuksköterska, ser fram emot att göra något bra av de 40 000 kronor han får.

– Tanken är att pengarna ska användas för studier och ungdomsledarskap utomlands. Än så länge har jag inte hunnit fundera så mycket, vi får se vad det blir, säger han och tillägger med ett skratt att egentligen borde han inte få den här uppmuntran för att han är så engagerad. Tvärtom borde han kanske ta det lite lugnare.

Det är stiftelsen Konung Gustav V:s 90-årsfond som delar ut Ernst Killander-stipendiet, som vanligen går till två personer. Men i år får alltså Torbjörn hela summan själv. Han ser fram emot besöket i Stockholm som också innebär en mysig hotellvistelse och umgänge med fru och äldsta dottern, som följer med till huvudstaden.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent