Medlemmen

Tidningsförsäljningen en väg ut ur missbruket

Roger Falk hade missbruksproblem när han snappades upp av IOGT-NTO i Umeå. Idag jobbar han heltid på Bakfickan och med att sälja tidningen Vasaplan.

Hur kom du i kontakt med IOGT-NTO?
– Jag träffade Lars-Erik Åhlén som var ordförande här i Umeå. Genom honom kom jag i kontakt med kamratstöds­föreningen Medmänniska. Jag hade alkoholproblem och de hjälpte mig att slå in på den nyktra banan.

Du säljer tidningen Vasaplan, vad är det?
– En tidning för socialt utsatta människor i Umeå. Den är lokalproducerad med innehåll om vad som händer i Umeå och annat som rör missbruk, hemlöshet och psykisk ohälsa. Så den har rätt så brett spektrum.

Jag förstår att du blivit ett stående inslag i Umeås stadsbild.
– Det finns nog ingen här i stan som inte känner igen mig. Jag har varit med och sålt tidningen sen starten på lucia 2009. Jag är ute varje dag och har lärt känna många umeåbor den vägen. Mest står jag i centrum vid Rådhustorget och vid MVG-gallerian. När jag inte är ute och säljer tidningen är jag på IOGT-NTO:s Bakfickan där jag har matansvar. Jag är på plats kvart över sex och lagar frukost varje morgon. Kvart i elva är lunchen klar och jag går ut med tidningen.

Mer från Accent