Meningen med föreningen

Succè för kulturluncher i Hallingeberg

Luncher med en dos kultur gör succé i Hallingeberg utanför Västervik. "Det brukar vara ett så härligt sorl att det knappt går att få tyst på alla", säger föreningens sekreterare Gerd Brodin.

Hallå Gerd Brodin, sekreterare IOGT-NTO-föreningen i Hallingeberg.

Vad händer hos er?

– Vi har ett populärt samverkansprojekt som har hållit på i tre års tid, vilket vi kallar för ”KulTur”. Det innebär att vi ses en tisdag i månaden och äter lunch ihop, och efter maten är det alltid en gästföreläsare eller musik. Vi har exempelvis haft den välkända naturfotografen Stefan Oscarsson som visade bilder från Svalbard här. Det var så vackert! Och Stina Gunnarsson som föreläser om bland annat kläder sydda av cellulosa, alltså trä, vilket inte är så vanligt.

Hur väljer ni teman?

– Det ska helt enkelt vara något intressant och socialt. Vi har haft författare, konstnärer och silversmeder och det är uppskattade föreläsningar varje gång. Senast var vi hela 62 personer som närvarade och folk åker fyra mil, ända från Västervik för att vara med. Vi väljer ut vilka sorters arrangemang och föreläsningar i samarbete med Lions, hembygdsföreningen och folkhögskolan i Gamleby.

Är de här luncherna viktiga?

– Jätteviktiga, för många behöver bara komma ut och ses. Vi har långa avstånd här på landsbygden, så det här blir en träffpunkt för människor som inte träffar varandra dagligen. Många är pensionärer som är mer eller mindre ensamma. Det brukar vara gemytlig stämning på luncherna och ett så härligt sorl att det knappt går att få tyst på alla!

Vad gör ni annars?

– KulTur-luncherna fortsätter även i höst. Men det blir också vår sedvanliga sommardans i mitten på juli. Vi har en fin gammal dansbana på IOGT-NTO-lokalens tomt, en gammal genuin från början av 1900-talet. Då brukar det bli massa trevlig motionsdans och fika.

Mer från Accent