Almedalsdrinken

Statsministern bjuder på Almedalsdrinken till talet

Efter att ha smakat Almedalsdrinken på Pride ville Stefan Löfven att den serveras när han sommartalar i Vasaparken i Stockholm på söndag. "Kul att han blev så imponerad", säger UNF:aren Nicole Steegmans.

Under Prideparaden i Stockholm serverade UNF Almedalsdrinken till deltagare och publik. UNF:aren Nicole Steegmans och Josefine Larsson, ledamot i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse, såg till att statsminister Stefan Löfven fick smaka.

– Vi fick tag på en säpovakt som hjälpte oss fram så att Josefine kunde ge en drink till Stefan Löfven. Folkhälsominister Gabriel Wikström stod bredvid, så en annan säpovakt gick iväg och hämtade en drink till honom också. De tyckte det var jättegott. Lite senare kontaktade Socialdemokraterna UNF:s ordförande Eric Tegnander och frågade om vi kunde servera drinken under sommartalet, berättar Nicole Steegmans för Accent.

– Kul att han blev så imponerad, lägger hon till.

Under Almedalsveckan serverades drinken vid några av partiledartalen.

– Drinken serverades i parken på vår dag. Det var positivt. Vi tycker att det är bra och viktigt att lyfta fram alkoholfria alternativ. När vi funderade över hur vi kan utveckla kringaktiviteterna runt sommartalet så ville vi gärna ha Almedalsdrinken med. Sedan tidigare har vi aktiviteter för barn och vi serverar kaffe och kakor, säger Moa-Lisa Fransson, chef för avdelningen för folkrörelser och kampanjer på Socialdemokraternas partikansli.

Har du själv smakat drinken?

– Nej, jag har ju inte det. Jag var inte med i Almedalen, men jag har hört att den ska var väldigt god, säger hon.

Nicole Steegmans har varit ansvarig för drinkteamet i Almedalen de senaste två somrarna och även under Stockholm Pride så hon är väl förberedd för jobbet på söndag. Då kommer 500 drinkar att serveras i anslutning till talet.

Nicole Steegmans. Foto Nina Blom.
Nicole Steegmans. Foto Nina Blom.

– Vi är fem personer som kommer att servera. Vi står i ett tält och kommer att ställa upp drinkarna på flera bord. Vi förbereder en del, men det är kolsyra i så det går inte att blanda dem i förväg, säger hon.

Det krävs god logistik när så många drinkar ska serveras på kort tid.

– Isen är det största problemet eftersom den smälter. Vi förvarar den i kylboxar. Det går cirka tio kilo i varje. Sedan är det mycket jobb med att skära rabarber och lime, säger hon.

Almedalsdrinken har blivit en riktig kändis enligt Nicole Steegmans.

– På Almedalen kom folk fram och frågade vilken smak vi har i år. De kände redan till att den brukade serveras med olika smak varje år. På Pride var det flera som kom fram och kommenterade att de inte smakat i år, så ryktet har spridit sig utanför Almedalen också. Vi får nästan bara positiva kommentarer. Det är jättekul, säger hon.

Hennes personliga favoritdrink är dock den första, från 2012.

– Den är söt och i min smak. Men årets är också god. Den är frisk i smaken och många säger att den har en vuxen smak, säger hon.

Stefan Löfven sommartalar 14:30. Almedalsdrinken börjar serveras från cirka 14:00.

Recept på drinkarna har tidigare publicerats i Accent.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer