Nykter mötesplats

Startade global mötesplats för nyktra kvinnor

Festdrickandet fick Milli Goochs hälsa att krascha. Men för tre år sedan slutade hon dricka alkohol, och startade Sober Girl Society.

Idag är Sober Girl Society ett av världens största nyktra communityn för kvinnor.

För Londonbon Millie Gooch startade drickandet på universitet. Hon säger att det ofta var ”allt eller inget” för henne när det gällde alkohol. Även om hon kunde tacka nej till ett glas vin till middagen, kunde hon sedan gå ut och dricka tre drinkar på raken.

En avslutad kärleksrelation fick drickandet att eskalera ännu mer. Men efter år av partyn, överdrivet drickande och konstanta baksmällor, fick hon nog.

”Jag slutade dricka för att förbättra min mentala hälsa.”

Millie Gooch

– Jag slutade dricka för att förbättra min mentala hälsa. Som 26-åring fann jag mig själv i en negativ spiral där jag försökte dämpa min ångest och depression med alkohol, men vaknade bara upp nästa dag med mer ångest och djupare depression än innan, säger hon.

Den första motivationen fann hon i ljudboken The Unexpected Joy of Being Sober av Catherine Gray. Sedan försökte hon finna nya sätt att slappna av på, genom yoga, dans och skrivande.

Men hon kände inte en enda annan nykter person. Särskilt inte i sin egen ålder.

– Så jag började nå ut till andra milennial-kvinnor som likt mig fortfarande ville gå ut med sina vänner och ha kul, jag ville bara ta bort alkohol ur ekvationen, säger hon.

Lösningen blev att starta Sober Girl Society, en plattform för nyktra kvinnor där alla kan ta del av tips, källor och rekommendationer, och lära känna fler som har samma livsstil. I hennes hemland Storbritannien ordnar de även populära träffar, med allt från brunch till danskurser. Idag har de vuxit till en gemenskap med 103 000 följare på Instagram, och ger snart ut en egen handbok.

”Att förstå att jag inte är ensam och eller var misslyckad för att jag inte kunde hantera alkohol, har varit underbart.”

Millie Gooch

– Att hitta andra kvinnor som mig själv, att förstå att jag inte är ensam och eller var misslyckad för att jag inte kunde hantera alkohol, har varit underbart. Speciellt kvinnor behöver ett säkert utrymme där vi kan dela allt detta, säger hon och fortsätter:

– Så många av oss har upplevt negativa konsekvenser av att dricka och därför måste vi vara på en plats där vi hörs, förstås och får stöd, säger hon.

Ett av deras mest populära evenemang är ”diva dancing” där de dansar tillsammans.

– Att känna sig självmedveten gällande sin dans är så vanligt, därför älskar folk att komma och dansa utan förväntningar. Det handlar inte om att lära sig dansa – det handlar om att lära sig att inte bry sig om vad andra tycker om din dans, säger hon.

Hon har stora planer för framtiden, och vill utöka antalet evenemang, men för tillfället är många eventidéer på paus under pandemin.  

– Jag kan knappt bärga mig. Jag vill också skapa en app som kopplar samman nyktra kvinnor över hela välden, som tinder för nyktra vänner. Nu hoppas vi bara på finansiering för appen.

Mer från Accent