Föreningsliv

Stafettpinnen förs vidare

2016 bjöd IOGT-NTO:s förening i halländska Göstorp in till sin allra sista julgrötsfest. I sörmländska Nyköping startade Kvinnors utvecklingsgrupp med tjejträffar med chips och fika.

Våren 2016 fick samhällskommunikatören Ifrah Ali från Nyköping ett tips. IOGT-NTO skulle ha ett möte och undrade om hon kunde tänka sig att komma dit. Någon i styrelsen kände till henne och trodde att hon hade mycket att tillföra. Ifrah Ali hade aldrig hört talas om IOGT-NTO, men tänkte; varför inte? Hon gick dit – och blev kvar.

– Jag insåg snabbt att IOGT-NTO stod för alla de saker som jag tycker är viktiga. Demokrati, allas lika värde och drogfrihet. Jag insåg också att IOGT-NTO skulle kunna hjälpa mig att starta en bra förening som jobbar med att stärka kvinnor. Vi skulle kunna få tips och stöd och låna lokaler för vår verksamhet, säger Ifrah Ali.

I maj invigdes Kvinnornas utvecklingsgrupp och Ifrah Ali blev ordförande. Hon drog igång en rad aktiviteter riktade mot somaliska kvinnor i alla åldrar. Det handlade bland annat om sömnad, nattvandring och grillträffar. Under hösten anordnade hon informationsträffar i samhällsorientering, samt läxhjälp.

Hon menar att somaliska kvinnor är starka, men de som inte talar svenska har svårt att göra sina röster hörda. Föreningen tar fasta på behovet av att synliggöra alla de kvinnor som sitter hemma. Genom att de aktiverar sig och lär känna andra, både svenskar och invandrare, och därmed skapa nya nätverk, ökar chansen till integration. Ifrah Ali vill också hjälpa invandrarmammor och deras barn till en bättre kontakt. I mötet med det svenska samhället kan konflikter uppstå mellan föräldrar och barn när barnen i många fall integreras snabbare och lär sig språket och de kulturella koderna.

Zamzam Hussein och Ifrah Ali vill erbjuda unga tjejer en trygg mötesplats. Foto: Kristina Sahlén

– Vi som driver föreningen är förhoppningsvis positiva förebilder. Inom kort planerar vi att starta simskola och cykelskola, och ett mer långsiktigt mål är att de kvinnor som deltar ska få en starkare position i samhället och kanske till och med våga starta eget. Det vore fantastiskt om det går att se en skillnad på före föreningslivet och efter, hur kvinnorna förändras och växer, säger hon.

Inom kort planerar vi att starta simskola och cykelskola.

En verksamhet som ligger Ifrah Ali varmt om hjärtat är tjejgrupperna. Hon har lång erfarenhet efter att ha arbetat på fritidsgården i Arnö, där hon har varit ledare för tjejgrupper. Sedan starten har hon i stort sett varje vecka arrangerat tjejträffar med fika, dans, musik, film och skönt häng för flickor i åldrarna 13–21. De flesta som kommer är i högstadie- och gymnasieåldern – och ryktet sprider sig som ringar på vattnet. Det enda kruxet är att de inte har någon fast lokal att hålla till i. Det blir olika gång från gång, vilket är lite problematiskt.

– Vi letar efter lokal och hoppas att det löser sig snart, säger Ifrah Ali.

Hon tycker själv att det är jättekul och givande att jobba med ungdomar och upplever att det är väldigt uppskattat. Vid varje tillfälle kommer det till några nya som har följt med en kompis.

– Vi marknadsför oss via sociala medier och vänder oss till alla, även killar. Men tanken är ändå att stärka tjejerna, som alla har olika bakgrund. Det är viktigt för oss att inte bara vända oss till somaliska tjejer. Här pratar vi svenska och vi lär av varandra.

Vi marknadsför oss via sociala medier och vänder oss till alla.

Zamzam Hussein förbereder kvällens dukning. Foto: Kristina Sahlén

Den här kvällen är det just en sådan tjejträff som förbereds. Lokalen är ordenshuset i Nyköping och Ifrah Ali och Zamzam Hussein är i full färd med att lägga upp chips i skålar, blanda till dipsåser och duka fram så att det ser lite festligt ut.

Zamzam Hussein är ganska nyinflyttad i Nyköping och tycker att föreningslivet är ett utmärkt sätt att hitta nya vänner och skapa nätverk. Hon har valt att engagera sig och hjälpa till, och ser fram emot kvällen.

– Jag tycker det är jättebra att ungdomarna kommer hit i stället för att hänga ute på stan. Här är det tryggt, det finns ingen alkohol och vi har superkul ihop. Vi brukar fråga ungdomarna var de vill göra och så försöker vi ordna det till kommande träffar, säger hon.

Ifrah Ali instämmer.

– Jo, det är väldigt givande att jobba med unga tjejer. Jag har själv många yngre syskon och vet hur stort behovet av nyktra mötesplatser är, säger hon.

Här är det tryggt, det finns ingen alkohol och vi har superkul ihop.

Efter klockan 18 droppar de första tjejerna in, några av dem har hämtats upp vid busshållplatsen av Ifrah Ali eftersom de inte hittar. De är en handfull blyga, fnissiga 13-åringar som slår sig ner vid bordet, häller upp läsk och inom några minuter har stämningen höjts ett par snäpp. Det skrattas, äts chips och kollas på mobiler. Allt eftersom kommer fler och fler tjejer och snart är det knökfullt kring bordet. Ifrah Ali försöker få till en presentationsrunda och namn som Parwane, Amina och Emily flyger över bordet och ackompanjeras av leenden och kramar. Några är kompisar sedan tidigare och har varit på några träffar, medan andra är här för första gången.

Ifrah Ali kastar ut en fråga: Vilka aktiviteter vill ni ha i föreningen?

– Jag vill dansa, säger Emily.

– Gärna filmkväll. Eller gå på bio tillsammans, säger Parwane.

Det råder ingen brist på förslag. Den här alldeles nya IOGT-NTO-föreningen vibrerar av initiativkraft, högtflygande planer och en vilja att göra något riktigt bra tillsammans.

Exakt likadant var det en gång i tiden i lilla Göstorp i Halland. IOGT-NTO-föreningen där såg dagens ljus för 120 år sedan, 1897, och var genom årtiondena en livaktig förening med många medlemmar. 1960 tog Asta och Erik Berg över rodret. Asta Berg blev ordförande och maken kassör. De träffades genom nykterhetsrörelsen, har alltid arbetat tillsammans i föreningen och varit aktiva nykterister. Asta Berg har suttit med i distriktsstyrelsen, har rest runt till nykterhetsrörelsens systerorganisationer i alla nordiska länder och värvat många nya medlemmar.

Alla låter sig väl smaka. Foto: Benjamin Andreasson

Under många år arrangerade föreningen studiecirklar och välbesökt ungdomsverksamhet med filmkvällar. Men i takt med att medlemmarna åldrats och fallit bort har verksamheten krympt. På senare år har man som mest ordnat en påskfest, höstupptakt och så den traditionella julgrötfesten, som den 28 december 2016 firades för allra sista gången. För nu läggs föreningen i Göstorp ner för gott.

De sista åren har vi bara varit en handfull aktiva medlemmar.

För Asta och Erik Berg känns det i hjärtat, eftersom just grötfesten betyder mycket för dem. De träffades nämligen på en nykter julfest 1945.

– Det är tråkigt förstås och jag hade önskat att vi hade kunnat fortsätta. Men vi orkar inte längre och har heller inte råd att rusta upp ordenshuset. Jag är 88 år och Erik 95. Det finns ingen som vill ta över efter oss och då blir vi tvungna att lägga ner. De sista åren har vi bara varit en handfull aktiva medlemmar. Totalt är vi 20, men de flesta är inte aktiva, säger Asta Berg.

Sista grötfesten i Göstorp. Foto: Benjamin Andreasson

Med all sannolikhet blir det Göstorps trivselförening som köper det 40 kvadratmeter lilla ordenshuset som i alla år har varit i IOGT-NTO-föreningens ägo.

– Jag hoppas att det blir så. Vi vill gärna sälja till en förening om de har trevlig verksamhet och möjlighet att renovera fastigheten. På så vis kan jag fortsätta att besöka ordenshuset även om det inte längre tillhör IOGT-NTO, säger Asta Berg, som trots att hon med visst vemod åt sin sista slev gröt i ordenshuset strax innan nyår ser fram emot 2017.

– Vi har villa, trädgård, barn, barnbarn och sju barnbarnsbarn, så vi kommer inte sitta sysslolösa.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent