Wendelsberg

Söktryck på utbildning med ”glömda barn” på schemat

Den nystartade utbildningen till  lärarassistent på IOGT-NTO:s folkhögskola Wendelsberg är en av få som lyfter barn i missbruksfamiljer.

Femtio personer sökte till de tjugo platserna på nya lärarassistent-programmet på folkhögskolan Wendelsberg. Enligt Eva Selander, som är kursansvarig, finns det ett stort intresse.

– Det verkar finnas ett sug efter en sådan här utbildning. Folk ringer fortfarande och undrar om de kan hoppa på i efterhand, eller när vi drar igång med nästa kurs, säger hon.

Wendelsberg samarbetade tidigare med Arbetsförmedlingen och ordnade så kallade bristyrkeskurser för lärarassistenter. Det innebar att enbart arbetssökande som var inskrivna på Arbetsförmedlingen kunde ansöka.

Men myndighetens satsning lades ned i våras – då bestämde sig Wendelsbergs för att starta en egen, fristående, ettårig lärarassistentutbildning.

Som folkhögskola har de friare tyglar gällande vad som hamnar på schemat jämfört med andra lärarprogram. Eva Selander menar att det är en fördel, och att de därmed kan fylla på med teman som de anser är viktiga för skolmiljön. I och med att skolan är en del av IOGT-NTO-rörelsen har de valt att särskilt lyfta vad de kallar för ”de glömda barnen” – barn i missbruksfamiljer.

– Senast i förra veckan var bland andra Junis här och pratade om barn i missbruksfamiljer. Vi tar också upp hur man kan jobba med barn som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som adhd och Aspergers, eller hur man kan ha motiverande samtal med barnen, säger Eva Selander.

Totalt har 18 kvinnor och två män mellan 28 och 56 år antagits till utbildningen, och enligt Eva Selander är de laddade inför att komma ut i skolorna. Just nu söker de praktikplatser där de  ska vara ute i skolmiljö under totalt fyra veckor under året.

– Att utbilda för att kunna möta barn i missbruksfamiljer och med diagnoser är viktiga delar som man inte lägger lika stor vikt vid på lärarutbildningarna, säger Eva Selander, och fortsätter:

– Det behövs fler vuxna överlag i skolan och därför är det jätteviktigt att man satsar på fler lärarassistenter. De är inte ansvariga för att lära ut några ämnen, men är de som får det att funka, och som hjälper barnen att hitta motivation.

Mer från Accent