Slöja på jobbet

Slöjkupp får tummen upp

Förra veckan gick Göran Mårtensson, som arbetar på IOGT-NTO:s kamratstöd i Norrköping, till jobbet iklädd slöja – för att visa solidaritet med kvinnor i hijab. Slöjkuppen stöds av förbundet som applåderar hans initiativ för integration.

Många ögonbryn höjdes när Göran Mårtensson, som arbetar på kamratstödet i Norrköping, förra veckan valde att utföra sitt jobb iklädd hijab – eller slöja som det också kallas. En del skrattade. Men när han förklarade varför han gick beslöjad möttes han mest av positiva reaktioner.

Att Göran valde att bära slöja på jobbet beror på ett domslut i EU-domstolen, där kvinnor i Belgien och Frankrike har blivit av med jobbet då arbetsgivaren inte tillåtit dem att bära hijab.

För Göran, som genom sitt arbete träffar många somaliska och arabiska kvinnor som bär huvudduk, var nyheten en besvikelse.

– Vi på kamratstödet jobbar med integration och när jag hörde talas om domen kände jag att jag ville göra något. Om en svensk kvinna hade valt att gå till jobbet i slöja av solidaritetsskäl hade få reagerat. Men om en 53-årig skåning gör det väcker det stor uppmärksamhet. Jag gjorde det av solidaritet med alla beslöjade kvinnor, säger Göran Mårtensson, som inte förstår varför det skulle vara ett problem att jobba i slöja.

– Det fungerar på de flesta arbetsplatser och jag utförde mitt jobb precis lika bra med slöja som utan. Mitt mål var att väcka debatt och skapa diskussion kring ämnet och det har jag ju lyckats med!

Reaktionerna blev enorma. Media har stått i kö de senaste dagarna för att uppmärksamma Göran Mårtenssons tilltag och muslimska kvinnor har tackat honom. Även IOGT-NTO-förbundet har tackat med en gåva till Göran och på Facebook har likesen haglat.

– Förbundet har stöttat mig helhjärtat i detta och på köpet har inte bara integrationsfrågan lyfts utan även IOGT-NTO:s kamratstöd, som nu fick mycket gratisreklam, säger Göran Mårtensson.

Även om de flesta reagerat positivt har han också fått en del nättroll på halsen.

– Jag har blivit anklagad för allt möjligt, men jag bryr mig inte. Jag känner mig jättenöjd över att det har blivit en diskussion kring detta viktiga ämne.

Han understryker att aktionen inte är politisk för hans del, utan personlig – den handlar om medmänsklighet. Men när Tomas Bodström hörde av sig och ville prata med honom inför ett kommande program i Mix Megapol – där han ska tala om juridiken kring slöjförbud – valde han att tacka ja.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent