Mångfaldsparad

”Självklart är vi här”

Hela IOGT-NTO-rörelsen var representerad i Mångfaldsparaden i Visby. "Vi vill visa att vi är många som står för alla människors lika värde". Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, försökte störa paraden med aggressiva slagord, men överröstades.
Jalla, jalla,  kärlek åt alla. Foto: Ulrica Ambjörn

Många samlades i Visby hamn för att delta i den traditionella mångfaldsparaden, som i år tvingats ändra tid på grund av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens närvaro. Stämningen är hjärtlig, och samtidigt beslutsam.

Många samlades för att delta i Mångfaldsparaden 2017. Foto: Ulrica Ambjörn

Per-Åke Andersson är en av de IOGT-NTO-medlemmar som går med i paraden.

– Det är självklart att vara här. Det handlar om alla människors lika värde och rättigheter, säger Per-Åke Andersson, som jobbat som både förtroendevald och anställd i IOGT-NTO med internationella frågor sedan början av 1970-talet.

–  Vi har krafter i dag som utnyttjar och våldför sig på demokratin, och som tar mer plats och har höjt rösten. Det är viktigt att vi stärker vår motstånds-gemenskap, och uttrycker tydligt vad vi är för – inte bara emot. Och visar civilkurage när människor löper risk att råka illa ut, säger han.

Hanna Angerud, NSF-medlem. Foto: Ulrica Ambjörn

Han får helhjärtat medhåll av Samuel Somo, generalsekreterare i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, Emil Hansson, nyvald ledamot i IOGT-NTO:s juniorförbunds, Junis, förbundsstyrelse, IOGT-NTO-medlemmen Amanda Borg, och Hanna Angerud, medlem i Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF.

– Det har varit lite obehagligt här i dag med nazister som springer runt och viftar med sina tidningar, säger Emil Hansson.

Amanda Borg tycker att nazisterna får för mycket plats.

– Jag är här för att visa att vi är många fler som står för andra värden. Det är viktigt att vi visar att vi finns, säger hon.

När paraden passerar Nordiska motståndsrörelsens, NMR, tält börjar NMR:s folk i mikrofon ösa glåpord över paradens deltagare, ropar ”ut med packet” och ” stoppa homolobbyn”, och hyllar nationalsocialismen. De överröstas av paradens deltagare, som skanderar ”Leve kärleken”, och ”Inga rasister på våra gator.” I paraden (se filmen genom att klicka på markerade länken ovan) syns politikerna Alice bah Kunhnke, kulturminister, och Gustav Fridolin.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer