IOGT-NTO

Så ska IOGT-NTO:aren få alla att dricka te den 18 maj

Stora fikadagen är ett välkänt begrepp i IOGT-NTO. Nu är det dags att utöka kalaslistan med Stora tedrickardagen. Den förening som lockar flest tedrickare belönas.

Idén bakom Stora tedrickardagen, som infaller den 18 maj, kommer från IOGT-NTO-medlemmen Lars-Göran Andersson i föreningen Framtiden i Halland.

– Min brors son gifte sig med en japanska som tog tetraditionen med sig in i vår släkt. Så vi har faktiskt firat tedrickardagen i elva år i familjen, berättar Lars-Göran Andersson.

När han fyllde 70 år jämnt för tre år sedan bestämde sig barnen för att bjuda in en större krets.

– Fast då enligt konceptet att alla skulle ta med sig tio småkakor var att bjuda på, och så stod vi för te, hett vatten och uppläggningsfat för kakorna.

Om vädret tillåter firas Stora tedrickardagen med fördel utomhus. Saknas porslin på plats uppmanas alla att ta med sig en egen kopp. Frågesport och lotterier är lämplig underhållning, tycker Lars-Göran Andersson.

I år tar Lars-Göran Andersson tedrickardagen ytterligare ett steg genom att gå ut med en utmaning till alla IOGT-NTO-föreningar i Sverige att bjuda in till gemensamt tedrickande med dopp den 18 maj. Den förening som lyckats samla flest deltagare belönas med 10 000 kronor, och den förening som procentuellt (i förhållande till medlemsantalet) lockar flest får 5 000 kronor. Pengar som Lars-Göran Andersson tar ur egen ficka. Enda villkoret är att minst tio föreningar antar utmaningen. Men varför gör han detta?

– Jag är egentligen inte särskilt bevandrad i tedrickande och är ingen expert på tesorter, men tycker att det är en kul grej att samlas kring under enkla former. Och varför ska man inte dela med sig av glädjen, frågar Lars-Göran Andersson.

Evenemanget har en egen hemsida, 18maj.se, där tävlingsregler och annan information finns. Dagen har också en egen sång med specialskriven text baserad på punkgruppen Ebba Gröns låt 800 grader.

Lars-Göran Andersson säger sig inte ha något favoritte, men däremot en favoritkaka – ”Tryckt med gaffel” – vars recept han gärna delar med Accents läsare:

– Det var från början min mors favoritkaka, som sedan blivit även min favorit, och den är lätt att göra. Man tar ett hekto vardera av potatismjöl, vetemjöl, smör och socker, arbetar samman ingredienserna och formar smeten till bollar. Sedan trycker man till varje boll med en gaffel så blir det lite snyggare design innan plåten åker in i ugnen.

Mer från Accent