Alkohol

”I Sverige är det mer accepterat att tjejer dricker”

I en globaliserad värld ställs våra svenska alkoholnormer allt oftare mot andra länders. Hur ser omvärlden på Sverige? Accent har pratat med sex personer – från sex världsdelar – som invandrat hit, och bett dem berätta om sina intryck. Här kan du läsa vår intervju med Hien från Vietnam, de övriga intervjuerna hittar du i nästa nummer av Accent.

– Jag har bott i Sverige sedan 2009, då jag kom hit som student. 2011 träffade jag min man och blev kvar i Sverige. Jag dricker inte själv, men i Vietnam är alkoholkonsumtionen generellt hög, särskilt bland män. Många dricker varje dag, både vodka och öl. Man dricker betydligt mera starksprit än vin. Det händer ofta att folk dricker på lunchmöten och i andra jobbsammanhang och det är väldigt vanligt att gå ut efter jobbet och ta ett glas. Det är också vanligt att man, i alla fall på landsbygden, tillverkar sitt eget vin hemma. Att kunna dricka mycket anses manligt. Vi har ett ordspråk som säger att en man utan alkohol är som en flagga utan vind.

Det förekommer att föräldrar i Vietnam ger sina barn lite alkohol, man blandar Coca cola med öl till exempel. Man tänker helt enkelt inte på riskerna, utan tror att det är ofarligt. Samma gäller alkohol och bilkörning. Fram till 2008 fanns ingen lag som förbjöd att man körde påverkad, även om myndigheterna rekommenderade att man inte skulle köra bil när man hade druckit. Inte förrän 2013 och 2016 kom förordningar om straffsatser. Man pratar inte om alkoholens negativa verkningar i media så som man gör i Sverige. Folk är dåligt informerade och för den som är alkoholist är det svårt att söka och få hjälp.

Mitt första möte med svensk alkoholkultur var på en bar på universitet. Jag fick en cider och undrade vad det var för en dryck. Jag hade aldrig tidigare druckit cider, vi har inte det i Vietnam. Senare följde jag med en vän till Systembolaget och fick där visa legitimation. Det var en ny erfarenhet, men jag minns att jag tyckte att det var bra att man kontrollerar vem som köper alkohol.

De personer jag hänger med i dag dricker inte så mycket, men jag märker att mina vietnamesiska vänner dricker mer. En skillnad mellan Sverige och Vietnam är att det är mer accepterat i Sverige att tjejer dricker. Men personligen känner jag ingen press att dricka, det är skönt att det är så okej att tacka nej till alkohol.

Jag ser dock en fara i att många i Sverige sitter hemma och dricker vin, även på vardagar. Det har blivit vanligare. En positiv sak är att det finns så många bra alkoholfria drycker här. Det är väldigt speciellt för just Sverige, jag har inte sett samma utbud i andra länder. Det gör det ganska lätt att vara nykterist här.”

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer