En vägg av ljud slår emot oss när dörren öppnas till paketeringsdelen av bryggeriet. Tusentals bruna flaskor rusar genom etikettmaskinen, trycks in i lådor och samlas på pall. De allra första flaskorna av årets alkoholfria julöl lämnar produktionslinjen.
Men vi börjar från början. I centrala Nyköping ligger bryggeriet Nils Oscar, som med sina tretton anställda är ett av Sveriges mindre bryggerier. De är också det enda mindre bryggeriet i Sverige som tagit steget att ta fram en alkoholfri öl.
– Det kräver ju en viss investering. Dels tekniken för att framställa den alkoholfria ölen, dels utrustningen som krävs för att mäta alkoholhalten. Bara det kan kosta som en mindre personbil, säger Patrick Holmqvist, huvudbryggare.
För att öl ska få kallas alkoholfritt får det som mest innehålla 0,5 procent alkohol och klara noggrann kontroll. Nils Oscars alkoholfria Pale Ale innehåller 0,4 procent.
– Med den procenthalten är det inga problem att kalla den för alkoholfri. Det finns många matprodukter där det sker en jäsningsprocess och alkohol i den mängden uppstår, säger Ida Lindberg Klausen, produktchef.
Det vanligaste sättet att framställa alkoholfritt öl är att koka bort alkoholen från en redan färdig produkt. Men det är något som få mindre bryggerier har råd med. Dessutom kokar många aromämnen bort i processen och får ersättas artificiellt i efterhand. Patrick Holmqvist har i stället valt att satsa på att undvika att alkohol uppstår från första början.
– Genom att göra det så ogästvänligt som möjligt för jästen så kan vi förhindra en hög alkoholhalt, säger han.
Kylan gör att jästen inte bryter ner sockermolekylerna till alkohol
Processen börjar i ett sidorum till bryggeriet. Stora säckar med malt skärs upp och innehållet hälls ner i en maskin som hackar upp kornen och skickar dem vidare. Dammet yr och kornen rasslar genom rören upp mot taket.
Ute i den stora bryggerihallen blandas malten med vatten och samlas upp i en mäskpanna. Redan här kan man förebygga uppkomsten av alkohol i ölet.
– Här har vi en högre temperatur vilket ger större sockermolekyler än i den vanliga produktionen, säger Patrick Holmqvist
Efter detta silas ölet och humle tillsätts, alla partiklar ska separeras i virvelkar. Sedan kyls ölet ner till nära nollgradigt innan filtrering och tappning. Här tillsätts också jästen som hjälper till att neutralisera obehagliga smaker. Men tack vare kylan uppstår ingen jäsningsprocess. Metoden kallas kallkontakt och är bryggeriets sätt att stoppa alkoholbildning.
– Kylan gör att jästen inte bryter ner sockermolekylerna till alkohol, säger Patrick Holmqvist.
Det här är inte en produkt för nyktra alkoholister
Patrick Holmqvist har varit med nästan sedan starten 1996. Den alkoholfria ölen är däremot en nykomling på bryggeriet.
– Vi lanserade vår första alkoholfria öl i december förra året. I dag gör vi klart vårt alkoholfria julöl och till sommaren hoppas vi ta fram en alkoholfri sommaröl, säger Ida Lindberg Klausen.
Det är en prioritering som ligger i tiden. Alkoholfritt är den kategori på Systembolaget som ökar allra mest just nu. Under tredje kvartalet av 2016 ökade försäljningen av alkoholfritt på Systembolaget med 4,3 procent. I dag är den alkoholfria ölen en av Nils Oscars mest välsäljande produkter, den har till och med letat sig in på Systembolagets tiotoppslista över alkoholfria ölsorter.
– Vi tyckte att det saknades en smakrik alkoholfri öl på marknaden, säger Ida Lindberg Klausen.
Patrick Holmqvist håller med. Han tycker personligen att alkoholfri öl är godare än läsk och att den alkoholfria ölen står sig bättre än alkoholfritt vin. Men smaken kan också vara triggande för vissa.
– Det här är inte en produkt för nyktra alkoholister, säger Patrick Holmqvist som också betonar att han inte låter sin 13-åring dricka alkoholfri öl.
Efter några dagar i stora nerkylda cisterner i bryggeriet forslas ölet vidare för att tappas på flaska. Vätska sprutas in på löpande band och så mycket syre som möjligt pressas ut ur flaskan innan kapsylen trycks på plats och etiketten limmas på. Det hela sker i raskt tempo och Patrick Holmqvist har en färdig produkt att provsmaka.
Julölen är lite mörkare och lite rundare i smaken än den reguljära alkoholfria varianten. Smakprovet godkänns och Patrick Holmqvist kan andas ut. Förändringar i smaken kan uppkomma hela vägen till tappningen.
– Vi har faktiskt en alkoholpolicy när det gäller provsmakning, men de alkoholfria produkterna är det inget problem att dricka upp, säger han och korkar upp årets första julöl.