Nykterhet

Ros-Marie Frebran blir regeringens samordnare mot fotbollshuliganism

Örebros landshövding, IOGT-NTO medlemmen och vice ordförande i Svenska fotbollförbundet, Ros-Marie Frebran, har i helgen utsetts till regeringens samordnare för positiv supporterkultur.

Vad innebär det?

Det innebär att jag kommer att arbeta för att motverka olika typer av brottslighet kring och på fotbollsarenorna. Målet är att skapa förtroende och en samsyn mellan de inblandade aktörerna. Det kan handla om polisen, supporterklubbarna och fotbollsklubbarna. I dag finns det ingen riktig samsyn och det är problematiskt.

Vad betyder alkoholen för läktarvåldet?

Alkoholen har förstås en viss del i våldet. Aggressiviteten ökar och omdömet minskar. Men det är inte så att alkoholen alltid är huvudanledningen när det blir kaos på arenorna. Det som hände på Tele2 Arena nyligen var synnerligen välplanerat. Man ska också komma ihåg att den typen av kaotiskt läktarvåld är ovanligt. Det är betydligt vanligare med sammanstötningar mellan olika supportergrupper ute på stan.

Hur ska man komma till rätta med fotbollshuliganism?

Bland annat genom ett förändrat språkbruk och förändrade attityder. Hatramsor och uppvigling är en stor anledning till att våld uppstår. Supportrarna hetsar varandra.

Varför har just du fått det här uppdraget?

Dels för att jag är landshövding. Men också för att jag har en bakgrund inom Svenska fotbollförbundet och därmed har en god kunskap om fotbollskultur. Dessutom har jag en bakgrund inom IOGT-NTO, det är ju ingen nackdel. Jag är medlem, har ett stort intresse för alkoholfrågor och har suttit med i IOGT-NTOs förbundsstyrelse.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer