Folkbildning

Rektorn på Tollare slutar

Anders Svensson, rektor på IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare, slutar med omedelbar verkan. Detta efter upprepade konflikter med personalen.

Under ett möte med skolans arbetsutskott i tisdags kom man överens med Anders Svensson om att han slutar som rektor med omedelbar verkan.

Skolans styrelseordförande Anders A Aronsson:

– Anders har varit med oss i fyra år och har gjort många bra grejor. Han har bland annat fått ordning på ekonomin och på organisationen. Men ibland kommer man till ett läge där man behöver en annan ledare för en verksamhet.

Anders A Aronsson berättar att delar av personalen har varit kritiska till rektorns ledningsstil.

– Vi har försökt att hitta lösningar och andra ledningskombinationer, men det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Då kom vi fram till att ett ledningsbyte var det bästa och kom överens med Anders om detta. Det är tråkigt, men ibland är det nödvändigt med en nystart.

Anders Svensson
Anders Svensson.

Anders Svensson själv kommenterar saken så här i ett meddelande till Accent:

– Det enda jag kan säga utan att därmed hänga ut någon yrkesgrupp på Tollare är att AU och jag är helt överens om att jag slutar. Att vi under en längre tid prövat en rad åtgärder för att på så sätt komma till rätta med de problem Tollare brottats med utan att de förslagen fått något gensvar.

Medan rekryteringen av en ny rektor pågår tar biträdande rektor Johan De Farfalla över ledningen.

– Nu ligger det ett ansvar på oss i styrelsen att hitta rätt rektor, säger Anders A Aronsson. Vi kommer att göra en ordentlig genomgång och se vad det är för kompetensprofil vi behöver i det här läget.

Styrelsens förhoppning är att man genom ledningsbytet i större utveckling kan fokusera på viktiga framtidsfrågor.

– Vi vill lägga energin och kraften på vår arbetsplan och på pedagogiskt utvecklingsarbete, här finns flera väldigt spännande projekt på gång. Det har varit mycket energiläckage som har gått till ledningsfrågor under en tid.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer