Vit jul

Rekordmånga firar en vit jul i år

Klockan 21:46 kvällen innan julafton rullade siffran på kampanjsajten över 20 000. Så många har ställt sig bakom Vit jul och lovar att skippa alkoholen under juldagarna.

Redan förra veckan kunde Accent berätta att IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit jul nått sitt mål med 15 000 personer som skrivit på och lovat att fira en jul utan alkohol. I kväll, strax efter kvart i tio, passerade antalet 20 000. Det är sjunde året kampanjen genomförs och i år slås nytt rekord. Förra året var det 12 158 som skrev på, 2011 var det 9 015 och 2010 var det 5 000.

Så varför blir det rekord i år?

– Vi har jobbat med att förnya och förbättra kampanjen och sätten vi når ut på, berättar Johnny Foglander, pressekreterare på IOGT-NTO. Vi fortsätter med de klassiska listorna på gator och torg runt om i landet men har utvecklat vår spridning i digitala kanaler och främst via sociala medier. Det är helt enkelt fler som fått möjlighet att ta ställning vilket också lett till att fler gjort det.

Johnny Foglander menar också att kampanjen blir starkare för varje år som går i takt med att kunskapen och kännedomen om den ökar.

– Det är ett ämne som är lika relevant och viktigt att diskutera varje år och det märks på de kommentarer och berättelser vi får att det här är en kampanj som ligger väldigt nära hjärtat på väldigt många.

– Det är 20 000 som skrivit under, men betydligt fler som firar en alkoholfri jul. Men det viktigaste med att antalet underskrifter ökar är dels att det ger fler barn möjlighet att fira en trygg och säker jul, men även att det ökar spridningen av kampanjens budskap och gör att fler ifrågasätter alkoholnormen i julfirandet och vad som egentligen borde stå i fokus under julhelgerna.

Du kan läsa mer om Vit jul här.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer