Nykterhet

Premiär för Stockholms första nyktra klubb

På långfredagen hade Stockholms första nyktra klubb premiär. Livemusik och en lång lista med alkoholfria drinkar lockade påsklediga till Klubb Sobeer.

Klubbens projektledaren, Mikaela Persson, står i dörren och tar emot de första gästerna. Hon är nervös att det fina vädret och påskledigheten ska hålla borta folk. Nere i den mörka källarlokalen på Södermalm i Stockholm har i alla fall några besökare anlänt och börjat testa utbudet i baren. Drinklistan är lång, men så är också tanken att de som besöker klubben ska få chans att testa på goda drinkar utan alkohol.

– För drygt ett år sedan var det ett gäng UNF:are som började prata om att de saknade en nykter klubb. De ville skapa en klubb med ett hållbart koncept så vi arvoderade fyra stycken för att jobba med projektet, säger Mikaela Persson som jobbar för UNF i Stockholms distrikt.

Genom bidrag från bland annat Stockholms läns landsting, Ansvar för framtiden och UNF har de fått ihop 250 000 kronor.

– Vi har varit tydliga med att det är klubben som ska lanseras först och främst, inte UNF. Vi tror det är lättare att marknadsföra en bra klubb än en nykterhetsorganisation, säger Mikaela.

Senare på kvällen kan Mikaela slappna av, fler och fler droppar in och på slutet har 130 besökare kommit för att dricka drinkar, kolla på liveuppträdanden och dansa.

I slutet av maj blir det ytterligare en klubb på samma ställe men sedan måste de flytta till nya lokaler.

– Vi har sagt att vi ska köra klubben fem gånger för att sedan utvärdera hur det har gått. Då är också pengarna slut, säger Mikaela.

Felicia Hedström

Läs mer: www.klubbsobeer.se

Mer från Accent