Nykter klubb

Premiär för klubb Sober: ”Långt över förväntan”

I går fredag hade den helnyktra klubben Sober premiär på Södra Teatern i Stockholm. "Tjugo minuter efter att vi öppnade var dansgolvet fullt", säger klubbchefen Martin Johansson till Accent.

På fredagskvällen och natten fylldes dansgolven som vanligt på Kägelbanan vid Södra teatern i Stockholm. Men allt var inte som det brukar: På plats var över 850 gäster – och alla var nyktra. Förutom betalande besökare fanns också ett stort pressuppbåd på plats, både från svenska och internationella medier – en klubb där besökarna måste blåsa i dörren väcker uppmärksamhet.

Initiativtagare till Klubb Sober är komikern Mårten Andersson. Han bestämde sig i början av året för att testa 60 nyktra dagar – nu är han uppe i över ett halvår.

– Det är dags att Sverige vaknar upp ur sin alkoholromantiserande bubbla och inser att man har minst lika roligt utan alkohol, sade han till Accent inför premiären.

Nattklubbschefen Martin Johansson är mer än nöjd med premiärkvällen:

– Det har gått långt över förväntningarna! Tjugo minuter efter att vi öppnade var dansgolvet fullt med en blandad publik i alla åldrar. Jag är jättenöjd, säger han till Accent.

En av besökarna på klubb Sober var Farida al-Abani, till vardags drogförebyggare och folkhälsovetare på organisationen SMART.

– Det var kul. Där var mycket folk och det var lite spännande att man fick blåsa för att komma in. Det funkade bra, allt gick snabbt och blev inte mycket köer. Annars funkar det ju som vilken klubb som helst och vi pratade om hur märkligt det är att det ska behöva vara en sån stor grej att man tar bort alkoholen, det var mycket media på plats.

– Ska jag vara kritisk så tillhörde besökarna en ganska homogen grupp. Jag tror att det hör samman med att det var Mårten Andersson som bjöd in och då blir det väldigt vitt och många i hans ålder. Det skulle se annorlunda ut om till exempel Adam Tensta bjöd in till nykter nattklubb. Jag skulle gärna se att vi får en större bredd på det nyktra utelivet i framtiden.

Farida al-Abani menar dock att den alkoholfria miljön gör skillnad.

– Att kunna gå till baren och beställa alkoholfritt utan att bli annorlunda bemött eller bedömd gjorde att man kände sig lugn. Sen kunde utbudet ha varit bättre, det kan de jobba på.

I går hade Farida al-Abani  också en debattartikel publicerad hos Nyheter24. Där hon tryckte på att det behövs fler alkoholfria miljöer.

– Det är många inklusive mig som trivs bättre och känner sig tryggare i alkoholfria miljöer. Sen är det ju också så att ju fler alkoholfria miljöer vi har desto mindre kommer vi också att dricka i samhället. Det blir inte samma tryck på att man alltid måste dricka. Och det gör ju i längden att det blir färre som mår dåligt av alkohol, färre som måste leva med medberoende och andra problem.

I debattartikeln trycker Farida al-Abani också på att politikerna måste ta sitt ansvar.

– Det pratas mycket om konsumentmakt och det är bra på sitt sätt, men det räcker inte och tar för långt tid. Här har politikerna ett ansvar, de vet ju vilka skador alkoholen ger och då måste de hjälpa till att skapa de här miljöerna. Till exempel genom att vara mer restriktiva med serveringstillstånd från början.

Klubb Sober, Kägelbanan, Stockholm. Photo by Moa Karlberg
Thomas Eriksson och George Pettersson. Foto: Moa Karlberg

Behövs det fler såna här ställen?

– Absolut, här är vänligare och fräschare stämning än på vanliga uteställen.
– Folk här är mer naturliga, man slipper massa påklistrade konstigheter. Man springer inte in i varandra, och slipper bli knuffad av armbågar som när folk är fulla.”

Foto: Moa Karlberg
Martin Johansson, klubbchef Södra Teatern. Foto: Moa Karlberg

Har det gått enligt planerna?

– Det har gått långt över förväntningarna! Tjugo minuter efter att vi öppnade var dansgolvet fullt med en blandad publik i alla åldrar. Jag är jättenöjd.

Foto: Moa Karlberg
Anette Leander. Foto: Moa Karlberg

Varför gick du hit ikväll?

– För att det är ett fantastiskt initiativ för alla åldrar. Både mina barn och mina egna vänner har gått hit. Det enda som saknas är några lugna hörn där man kan sitta och prata.

Foto: Moa Karlberg
Therese Bergkvist. Foto: Moa Karlberg

Hur funkar det med nyktra nattklubbar?

– Detta är ju första gången, så det är svårt att svara på! Men jag tror absolut att det funkar. Jag var lite skeptisk när jag stod i kön, men här inne känns det bättre.

Foto: Moa Karlberg
Dennis Franzén. Foto: Moa Karlberg

Vad tycker du om klubb Sober?

– Det är perfekt när man idrottar, imorgon ska jag spela match. Men jag har lite svårt att slappna av här, det kanske tar några gånger innan det känns helt naturligt.

Mer från Accent