Nykterhet

Poppis kojbyggarläger i Öjebyn

Ett av nykterhetsrörelsens mest populära Junisläger startade igår i Öjebyn i Piteå. I år bygger 88 glada barn i åldrarna 5-14 år 29 kojor under 4 intensiva dagar på IOGT-NTOs tomt Gotis.

Kojbyggarlägret är ett av de äldsta Junislägren och har funnits sedan slutet av 1960-talet – och det är väldigt populärt.

– Vi har alltid många barn som vill komma och bygga kojor och i år har 89 barn – både Junisar och icke-medlemmar – anmält sig. De flesta är mellan 8 och 11 år och varje bygglag tilldelas en yta på 3×4 meter att bygga sin koja på. Det är fritt fram att använda sin fantasi, men de flesta bygger kuber, säger Junisledaren och byggherren SG Pettersson.

Han berättar att vädret hittills har varit bra med uppehåll och lagom temperatur. Stämningen är på topp.

Barnen är förstås entusiastiska och många föräldrar som är här tycker att detta är jättebra. Dagens barn är inte så vana vid att bygga och snickra, så här får de använda andra förmågor än de brukar. Första dagen byggs det alltid frenetiskt, men andra dagen brukar barnen vara lite trötta, så då blir det mera lek och bus, säger han och berättar att lägret kostar 200 kronor för medlemmar och 500 kronor för icke medlemmar.

Lägret är ett dagläger och pågår mellan tisdag och fredag. Barnen ombeds ta med sig matsäck, hammare, skor med en rejäl sula och ett gott humör. Lägret avslutas med en nybyggarfest på fredag klockan 19 och de barn som vill övernatta i sina kojor till lördag är välkomna.

Mer från Accent