Nykter blogg

Per Strömbro tog ett nyktert år: ”Jag ville ifrågasätta alkoholnormen”

I augusti förra året satte PR-kreatören och bloggaren Per Strömbro korken i flaskan. Han skulle vara nykter i ett helt år och blogga om sina erfarenheter. Ett år senare är han rikare på upplevelser och har en bättre hälsa – men har valt att börja dricka igen.

Förra hösten berättade Accent om PR-kreatören från Skelleftehamn, Per Strömbro, som beslutade sig för att bli nykterist under ett år. Han hade tidigare testat att ha en vit månad under Sober October, men ville nu utöka tiden till tolv månader – och samtidigt blogga om sina upplevelser. Han hade inget alkoholberoende, men tyckte själv att det ibland blev lite för mycket.

Ganska snart efter att han slutat att dricka minskade midjemåttet, eftersom han valde att lägga mycket tid på motion och hälsa. Och så rullade det på. Under året som gått har han inte druckit en droppe och hans fysiska hälsa har förbättrats. Däremot har han känt sig mera melankolisk, vilket han tror kan vara hans grundläge. Men med alkoholen som kemisk humörhöjare kände han tidigare inte av melankolin lika ofta.

Bloggat har han gjort, men kanske inte så mycket som han hade önskat.

– Nej, jag har tyvärr bloggat alldeles för lite. Men experimentet att inte dricka har jag hållit fast vid. Det har gett många vinster, inte minst fysiskt. Jag har aldrig varit i bättre form än nu. Och jag har fått många nya insikter och en ökad förståelse för hur det är att vara nykterist, säger Per Strömbro och berättar att han alla vinster till trots har valt att börja dricka igen.

– Mitt mål var aldrig att bli absolutist och jag har inga moraliska synpunkter på folk som dricker. Jag har saknat rödvin, jag tycker det är gott till mat. Dessutom kunde jag som nykterist känna mig lite begränsad i sociala sammanhang, det måste jag erkänna. Däremot dricker jag betydligt mindre än innan. Jag vill behålla min goda form och inte falla tillbaka i samma gamla mönster. Det var knappast så att jag rusade till Systembolaget när det nyktra året var över!

Per Strömbro berättar att han under året har genomgått många faser och funderingar kring vem han vill vara och varför det är sådan fokus på alkohol i samhället.

Han har ofta blivit positivt överraskad av det stora utbud av alkoholfritt som finns i Sverige på många ställen – och ibland negativt överraskad.

– På en vägkrog hade de ett förmånligt erbjudande om en hamburgare och en stor stark. När jag bad om en alkoholfri öl tittade de bara på mig och fortsatte att insistera på att jag skulle köpa den där starkölen eftersom det blev billigare. Det upprepade sig flera gången tills jag till sist fick min alkoholfria öl, säger Per Strömbro med ett skratt.

Liknande upplevelser fick honom att fundera över alkoholnormen och hur han själv varit offer för den.

– Tidigare har också jag ifrågasatt varför någon väljer att tacka nej till alkohol.”Är hon gravid?” har jag kunnat tänka. Nu förstår jag att folk kan vilja avstå ändå, utan något specifikt skäl, säger Per Strömbro.

Han har mest mött positiva – och nyfikna – reaktioner från omgivningen på sitt beslut. Ställningstagandet att avstå alkohol har väckt frågor och diskussioner, vilket han tycker är bra.

Men efter att en artikel i lokaltidningen publicerats om honom och hans nyktra år var det en kvinna som röt till.

– Hon undrade varför det var en nyhet att en vit, medelålders man höll sig nykter i ett år. Och det har hon ju rätt i. Jag blev glad, för hennes reaktion visar hur stark alkoholnormen faktiskt är, vilket är det jag ville uppnå med mitt experiment. Om nykterhet är en nyhet så visar ju det hur normbrytande det uppfattas. Om majoriteten vore nykterister så funnes det inget nyhetsvärde i mitt ställningstagande.

Mer från Accent