Vit jul

Pappa-bloggaren Manne Forsberg blir Vit Jul-ambassadör

Nyktre skribenten, föreläsaren och tvåbarnspappan Manne Forsberg, 32, tvekade inte att tacka ja när han blev tillfrågad om att bli ambassadör för IOGT-NTO:s kampanj Vit Jul. Under december tänker han prata om alkoholnormen och sin nykterhet på sin podd och i sin blogg.

Hur reagerade du när du blev tillfrågad om att bli Vit Jul-ambassadör?

– Jag blev glad och smickrad. Jag känner till kampanjen och tycker den är viktig och bra. Jag dricker inte själv sedan sju år tillbaka och är väldigt nöjd med att vara nykter. Framför allt på julen känner jag en tacksamhet över min nykterhet och att jag kan ge mina barn en vit jul med en närvarande pappa. Folk som själva inte dricker så mycket pratar ofta med mig om att de funderar på att sluta dricka. Då tänker jag att det är ju jättebra om fler tar ställning för en vit jul i alla fall. Det är ju ingen stor uppoffring. Jag hoppas kunna bidra genom att vara en positiv förebild.

Varför är du nykterist?

– Jag drack mer än jag ville och upplevde till slut att allt i mitt liv kretsade kring att dricka. Då bestämde jag mig för att sluta och det har jag aldrig ångrat. Jag är mycket friare nu, när alkoholen inte styr min tillvaro. Jag kan exempelvis träna mer regelbundet eftersom jag aldrig behöver vakna bakfull.

Hur har din nykterhet förändrat julfirandet för dig?

– Julen är ju barnens högtid och nu har jag hundra procent energi att vara med dem och ge dem en fin jul, vilket är en stor vinst. Men jag blev nykterist innan de föddes, de är i dag 5 och 2,5 år. Min familj vet ju att jag inte dricker, så det är ingen stor sak för dem. Men i allmänhet tycker nog folk att jag är konstig som har valt bort alkoholen.

Vad dricker du i stället?

– Jag älskar julmust och börjar gärna dricka det redan i november! Jag tycker också om alkoholfri öl och San Pellegrino citron. När jag slutade med alkohol kändes det viktigt att hitta andra goda drycker som ersättning.

Hur tänker du använda ditt ambassadörskap?

– Jag är vanligtvis ingen missionerande nykterist. Men nu tänker jag ta upp nykterhet och alkoholnormen i samhället i alla mina kanaler, i bloggen och podden. Jag hoppas kunna lyfta ämnet bortom mitt personliga ställningstagande.

Hur firar du julen i år?

– Vartannat år firar vi med min frus familj på landet och vartannat år hemma i Stockholm med min familj. I år blir vi hemma hos oss på julafton, men övriga juldagar åker vi hälsar på min frus familj. Det blir en kombination av svenska och polska jultraditioner, eftersom min fru har polskt påbrå.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer