Utmärkelse

Ordenshuset i Umeå utsett till Årets lokal

IOGT-NTO:s ordenshus i Umeå är anrikt, välskött och har en blomstrande verksamhet. Därför har det nu fått utmärkelsen Årets Våra Gårdar-lokal 2017.

Mats Lundström, ordenshusets ordförande, är stolt och glad över utmärkelsen. Utmärkelsen innebär – förutom äran – 5 000 kronor att användas till ett offentligt kulturarrangemang, samt två fria deltagare till nästkommande ombudsmöte 25-27 maj 2018.

– Vi har ett väldigt stort och fint ordenshus på tusen kvadratmeter från 1901. Det ligger vackert och centralt i Umeå och är det äldsta huset som har kvar sin ursprungliga verksamhet, säger Mats Lundström.

Han tror att det finns flera anledningar till att just ordenshuset i Umeå fick den utmärkelsen. Bland annat har ordenshuset en stabil finansiering, aktiv förvaltning och massor av verksamhet. Här huserar såväl IOGT-NTO som Junis med runt 1 300 medlemmar, Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, samt Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF. Utöver förbunden hyrs också lokalerna ut till externa arrangörer.

2016 kläddes huset i stickat. Foto: Eva Emadén

Vi är ett komplett ordenshus. Vi har ju också Bakfickan, vår öppna kamratstödsverksamhet, som är väldigt uppskattad säger han.

Någon gång under hösten kommer det att bli ett mer formellt firande med tårta.

Så här lyder Våra Gårdars motivering till utmärkelsen:

”Ordenshuset i Umeås utses till årets våra Gårdar lokal 2017. Ordenshuset i Umeå har en imponerande och omfångsrik verksamhet i sina lokaler.  I huset huserar verksamhet för barn och ungdomar, kamratstödsverksamhet, och samlar såväl intern och som extern verksamhet vilket gör ordenshuset till en mötesplats och ”landmärke” i Umeå årets alla dagar. Ordenshuset brandskadades svårt 2006 och har efter omfattande insatser återskapats och moderniserats och är i dag en välmående och välfungerande nykter samlingslokal i Umeå där husets möjligheter och funktioner är i ständig utveckling”.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer