Nykterhet

Ombud nekades visum

Ett tiotal ombud från länder i Västafrika och Sri Lanka har nekats visum till Norge och därmed inte kunnat delta i IOGT:s världskongress i Fredriksstad. En skandal, enligt Anna Carlstedt, förbundsordförande i IOGT-NTO.

Tolv personer från Sri Lanka och länder i Västafrika ficka aldrig komma till världskongressen i Fredriksstad, Norge, på grund av att de nekats visum. Bland de som inte fick resa finns bland annat Lamin Jammeh från Gambia som nominerats till en ledamotsplats i IOGT Internationals styrelse.

– Det beror den generella visapolitiken i Norge. Det är svårt för folk från de länderna att få visum. Man är rädd att folk ska använda kongressen som en ursäkt för att komma in i landet och sedan inte resa tillbaka hem igen, säger Jan Tore Evenssen som är organisationskonsulent på IOGT i Norge och som varit delaktig i visumprocessen inför kongressen.

På grund av nekandena är det en organisation från Ghana som inte kunnat närvara med någon representant på kongressen. De andra organisationerna från de berörda länderna har minst ett ombud på plats i Norge.

– Ambassaden anser att man inte klart har kunnat visa varför man ska resa till Norge och vilken koppling man har till IOGT. Vi tycker att det är en felbedömning och de som inte har kunnat resa är besvikna, säger Jan Tore Evenssen.

Anna Carlstedt som är förbundsordförande i svenska IOGT-NTO och ombud för Sverige på kongressen är upprörd över att representanter från olika organisationer hindrats från att resa in i landet.

– Det är skandal att delegater som ska delta i en kongress inte får visum bara för att de kommer från ett visst land, säger hon.

Joanna Wågström

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer