Uteliv

Nykter after work startar i Helsingborg

Kung på dansgolvet, inte i baren. Det är konceptet för Klubb NKTR – en nykter after work med fokus på dans – som drar igång i Helsingborg i vinter. Initiativet har belönats med 50 000 kronor från Visionsfonden för att tillföra något nytt i stadens nöjesliv.

För några år sedan var helsingborgarna Kjell Gullberg, Camilla Elisson och Raffe Bergvall stammisar på stadens lunchbeat. De älskade att under lunchtimmen slå klackarna i taket och dansa sig svettiga. Vatten i baren släckte törsten. Det gav massor av energi och glädje och de kunde återvända till sina skrivbord utan baksmälla.

– Det var perfekt för oss som hade annat att göra än att vara ute och festa, men som inte ville avstå från att dansa. Lunchbeaten höll på i två år, men sedan tog det slut. Så vi började fundera på om vi inte skulle dra igång något liknande igen, men testa på kvällen i stället för på lunchen, säger Kjell Gullberg, som arbetar som civilingenjör på ett IT-företag.

Trion slog sina kloka huvuden ihop och kom fram till att ett nyktert after work på fredagar mellan 17 och 20 skulle vara värt att prova. De resonerade som så att alla har inte möjlighet att komma loss på lunchen, eftersom det förutom dans ska hinnas med att äta och duscha också. Men ett par timmar efter jobbet kanske skulle vara enklare. Man hinner umgås och dansa och ändå komma hem i rimlig tid.

Kjell Gullberg. Foto: Privat
Kjell Gullberg. Foto: Privat

– Detta blir en annan grej, men grundkonceptet är detsamma: en nykter bar och fokus på att dansa och ha kul, inte supa och ragga. Vi moraliserar inte och vi är inte nykterister, men vi tycker att det är viktigt att kunna erbjuda ett nöjesliv med ett annat fokus än det gängse, säger Kjell Gullberg.

Nu jagar trion, med hjälp av de 50 000 kronor som de fått av Visionsfonden, en lämplig lokal. Marknadsföringen sker främst via sociala medier, affischering och mun-mot-munmetoden.

– Detta är ju bara ett projekt, men om det fungerar så kommer det att skapa ringar på vattnet. Vi hoppas kunna ha vårt första nyktra after work någon gång i vinter och gärna så centralt som möjligt, säger Kjell Gullberg och tillägger att namnet, Klubb NKTR, är en ”ballare” förkortning av ordet nykter. Inspiration har hämtats från bland annat Klubb Sober i Stockholm.

Mer från Accent