Nyktra prylar

Nykter historia på samlarmässa

Är du sugen på att djupdyka i nykterhetsrörelsens historia? Den 30 september har du chansen.

Lördagen den 30 september bjuder nämligen Nykterhetshistoriska sällskapet in till samlarmässa på IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare i Nacka, öster om Stockholm.

Nykterhetshistoriska sällskapet lyfter genom seminarier, föredrag med mera fram olika delar ur nykterhetsrörelsens historia. Peter Axelsson, styrelseledamot:

– En del av historien är ju gamla skrifter, tidskrifter, märken och liknande, och vi vill därför se hur stort intresset är för att byta, sälja, och köpa nykterhetshistoriskt material. Så det är absolut premiär för det här arrangemanget i vår regi. Det finns kanske äldre medlemmar som har mycket material som de vill ska gå vidare till yngre personer som är intresserade av historiskt material?

Mässan riktar sig till alla  som är intresserade av nykterhetsrörelsens historia.

– Man behöver inte vara samlare själv, men man kan kanske hitta något intressant material att ta med sig hem.

I dagsläget (21 augusti) är det en handfull personer som anmält att de kommer att ta med material att byta/sälja, uppger Peter Axelsson.

– Så det finns plats för fler. Det finns fortfarande tid att gå igenom bokhyllor och vindslådor.

Storsamlaren Sture Lövgren från Umeå (som tidigare intervjuats i Accent) kommer att på plats berätta om sin unika samling med märken och medaljer från hela världens nykterhetsorganisationer. Han har samlat märken i snart 50 år och samlingen består idag av uppåt 5 000 objekt. Några av dem kommer att finnas med, och han har även med dubbletter för byten och försäljning.   

Mer från Accent