Tollare folkhögskola

Ny rektor och ljusare ekonomi

Martin Nyman blir rektor för IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare.

Nu är det klart vem som blir ny rektor för IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare i Nacka. Valet har fallit på Martin Nyman, för närvarande rektor för Movant i Bromma, en vuxenutbildning för blivande hantverkare. Han har dock gedigen erfarenhet från folkhögskolevärlden.

– Jag började läsa på Lillsveds folkhögskola 1993. Jag hade inte varit så motiverad under skoltiden, men idrottat har jag gjort hela livet.

Vilka idrotter har du ägnat dig åt?

– Alla möjliga. Det har handlat mycket om konditionsträning, men också styrketräning och racketsport. Ganska tidigt kom jag också i kontakt med elitbandyn – inte som utövare utan som fysisk rådgivare åt Svenska bandyförbundet. Det är jag fortfarande. 

Efter studierna på Lillsveds folkhögskola kom Martin Nyman in på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.

– Där utbildade jag mig till idrottslärare och hälsovetare. Det har jag jobbat som på både gymnasium och folkhögskola. 2012 kom jag tillbaka till Lillsved och utbildade blivande hälsocoacher och personliga tränare. 

Att han blev skolledare var mest en slump.

– Jag fick jobb på ESS-gymnasiet, ett specialgymnasium för unga som haft det tufft. Där blev jag programansvarig för samhällsvetenskapliga programmet och var operativt ansvarig för en stor arbetsgrupp. Där kände jag att jag ville söka mig till skolledaryrket. 

Det blev en tjänst som biträdande rektor på Södertälje vuxenutbildning.

– I samband med det började jag på rektorsprogrammet på Stockholms universitet. Och sedan hamnade jag på Movant där jag nu jobbar. Men att få komma tillbaka till folkhögskolevärlden har hela tiden varit en dröm för mig. På folkhögskolan finns en plats för alla. Även om man trampat snett tidigare i livet kan man komma igen.

Vad ser du mest fram emot med nya jobbet?

– Att få jobba med utveckling, det pedagogiska upplägget och kursutbudet. Jag är väldigt förväntansfull och vill vara en närvarande chef. Att studera på folkhögskola är en inre resa och en utbildningsresa på samma gång. Jag är full av entusiasm för att få vara en del av den.

Känner du till att Tollare har problem med ekonomin?

– Ja, men så vitt jag förstår ser det något ljusare ut nu. 

Vad kan du tillföra Tollare?

– Jag känner ju bättre till Riksidrottsförbundet än IOGT-NTO, men jag tycker det är lite intressant med de två världarna: idrott och alkohol. Det vore spännande om mina kontakter i idrottsvärlden kan komma till nytta och vi kunde hitta något sätt att samverka.

Vad gör du på fritiden?

– Jag har en sambo och tre barn, femton, tolv och tio år. Det handlar mycket om idrott och friluftsliv i vår familj. Grabbarna spelar fotboll och dottern är aktiv i Friluftsfrämjandet. Själv gillar jag att springa, åka skidor och styrketräna.

Martin Nyman tillträder i augusti.

Enligt Tollares ordförande Åke Marcusson har skolan och bolaget, där kurs- och konferensverksamheten ligger, tillsammans gjort ett överskott på några hundratusen kronor första kvartalet i år. Vilket är betydligt bättre än första kvartalet 2021 då samma verksamhet hade ett underskott på drygt två miljoner. 

Mer från Accent