Scoutrörelsen

Nu blir all scoutverksamhet nykter

När Scouterna hade sin stämma den 22–23 november så beslutade ombuden att all scoutverksamhet från och med nu ska vara helt nykter.

Tidigare har det varit okej i scoutrörelsen att dricka alkohol så länge alla närvarande scouter varit över 18 år. Men nu är det alltså 100 procent alkoholfritt som gäller för Sveriges alla 62 000 scouter. På scoutmötena, i alla fall.

– Det känns bra. Det är viktigt att vi kan erbjuda en trygg och säker verksamhet för alla, även de över 18 år, säger Josefine Larsson, NSF-scout och avgående ordförande i Scouterna.

De nya bestämmelserna är en del av den policy som Scouternas styrelse lade fram som förslag den 22–23 november när Scouterna hade stämma i Kristianstad. Över 400 ombud var på plats för att rösta i Scouternas högsta beslutande organ.

– Vi hade diskussioner i styrelsen, om vi skulle lägga fram det här med alkohol eller ej. Vi landade i en lite annan formulering gällande representation. Där visade stämman att den var beredd att gå ännu längre än vad styrelsen var beredd att gå. Jag tycker att Scouterna är en modig rörelse, säger Josefine Larsson.

Hon refererar till en skillnad som blev under själva mötet. Ursprungsförslaget från styrelsen var att: ”När man representerar Scouterna på aktiviteter som någon annan arrangerar får man inte dricka alkohol om någon av deltagarna från Scouterna på arrangemanget är under 18 år.”

Men detta blev ändrat till att ingen alkohol får förekomma vare sig på arrangemang som Scouterna anordnar eller externa arrangemang. Oavsett om de närvarande scouterna är över eller under 18 år. Ett helförbud alltså.

Processen att gå till total frihet från alkohol har varit lång. Vid Scouternas förra stämma 2012, den första i den nya samlande organisationen Scouterna, röstades det också om en alkoholpolicy. Den röstningen blev väldigt jämn, och de som ville behålla att alkohol fick drickas på scoutarrangemang av de som var över 18 år vann med någon procentenhet.

Josefine Larsson. Foto: Nathalie C. Andersson
Josefine Larsson. Foto: Nathalie C. Andersson

– Då kom en motion från NSF och det här är ju något som NSF har drivit med jämna mellanrum genom åren och där det som sagt har blivit jämnare och jämnare. Det har också skett en stor förändring nu när det är scoutkårerna som röstar direkt. Jag hoppas också att det har att göra med att det är yngre ombud som i högre grad åker på stämman, trenden bland unga är ju att dricka mindre, säger Josefine Larsson.

Hon tror att Nykterhetsrörelsens scoutförbund har varit viktiga för att få igenom alkoholpolicyn.

– NSF har så klart spelat en stor roll, inte minst genom organiseringen i sig. Man känner styrkan i det, vilket gör att man är beredd att sprida nykterhet till fler. NSF har skapat förebilder för övriga scoutrörelsen genom den nyktra gemenskapen och organiseringen, säger hon.

Vad tror du att policyn innebär för reell skillnad i den vanliga scoutverksamheten?

– Jag tror att det kommer bli reell skillnad i kårer där det förekommit ledarfester, där man nu omprövar det. Vilket kommer göra att man inkluderar till exempel de yngre ledarna, eller utmanarscouterna. Det gör fler sammanhang tillgängliga för fler, säger hon.

En del som var på plats under stämman blev upprörda över policyn. Vad beror det på tror du?

– Jag tror att de inte har funderat över de här frågorna innan, vad det faktiskt har för betydelse att det har förkommit alkohol inom Scouterna. Sedan är det det klassiska argumentet att ”de där uppe inte ska bestämma vad vi gör”. Men jag tror också att alkohol är ett känsligt ämne, för det blir så personligt. Plötsligt handlar det inte bara om skapa en verksamhet som är trygg och säker, utan man kan känna sig personligt påhoppad och då blir folk lite upprörda, säger Josefine Larsson.

Mer från Accent