Nykterhet

Nu är Jobbfesten igång

Med bubbel, ballonger och livepodd bjuder Jobbfesten in till alkoholfritt festande.

Efter ett drygt år med karantän och pandemi är det nu för många arbetsplatser åter dags för fysiska möten med kollegorna. Jobbfesten vill uppmuntra till att sätta hälsan i fokus, reflektera kring hur man tänker kring alkohol på arbetsplatsen, och ge konkret stöd till hur kickoffen, afterworken och julfesten kan organiseras så att det blir festligt för alla.

– Vi är för att festa, men vill att det ska göras på ett sätt så att alla är bekväma och vill vara med, säger Farida al-Abani, Nocturum.

Bakom Jobbfesten står tankesmedjan Nocturum, Inside Out Sober Club, Movendi International och Add Gender. På sajten finns en checklista för hur man kan tänka inför sociala arrangemang, festens oskrivna regler (läs till exempel om den kluriga ”timeouteffekten”), presentation och kontaktuppgifter till organisationerna ovan om vad de kan hjälpa till med, och podden Supa, knarka, folkuppfostra. Ett avsnitt med journalisten Johar Bendjelloul spelades in live inför publik under kvällen.

–Jag ser verkligen fram mot att utveckla det här konceptet. Vi har massor av idéer och saker på gång framöver, säger Magnus Helldahl, som driver den nyktra nattklubben Inside Out i Göteborg, och som nu planerar klubbstart även i Stockholm:

– Vi gör också Sober Talks, opinionsbildar tillsammans med andra aktörer i Sober Change, och bygger community ihop med vår Sober Crowd.

I våras uppdrog Nocturum åt Novus att undersöka allmänhetens inställning till alkoholvanor på arbetsplatsen och i förhållande till deras arbetsgivare. På frågan om vad som är viktigast för att vilja delta i jobbrelaterade arrangemang svarar flest socialt umgänge, 74 procent, roliga aktiviteter, 34 procent, att äta god mat, 29 procent.

När Accent frågade i Facebookgruppen IOGT-NTO medlem vad som krävs för att en fest på jobbet ska bli bra fick vi svaren: rolig underhållning, en förberedd aktivitet som gör att vi inte pratar om jobbet hela tiden, musik, quiz i lag vars sammansättning blandas rejält, bordsplacering så att man lär känna fler, inkludering, till exempel att det finns mat och dryck som passar alla.

Jobbfestens grundregler

  • Ha som grundregel att alkohol inte ska serveras eller kostnadsfritt erbjudas anställda.
  • Ge aldrig bort alkohol i gåva. Ni vet inte vem som är beroende, medberoende, eller som bara inte vill ha alkohol. Det finns en mängd andra gåvor som kan vara roligare och mer personliga.
  • Ha inte fri alkohol i kylskåpet på jobbet, långt ifrån alla kan hantera det. Det kan också ses som ett sätt att locka personal att dricka mer än vad de vill och att förväntas arbeta mer och längre.
  • Arrangera fester mitt i veckan istället för i slutet av veckan. Då är risken mindre att anställda dricker lika mycket alkohol om det finns tillgängligt.
  • Alkoholen drabbar även anhöriga och personer runt en medberoende hårt.
  • Hetsa aldrig någon att dricka alkohol eller bruka droger.
  • Våga fråga om ni misstänker att någon lider av medberoende på er arbetsplats.
  • Vad pratar ni om efter festen? Var lyhörda för vad kollegor pratar om inför och efter festen. Är det om pinsamma händelser kopplade till alkoholbruk eller är det positiva upplevelser där ingen kommit till skada?

Källa: Jobbfesten

Mer från Accent