Nyktert klubbande

”Fler vill kicka på musiken – inte bli berusade”

När Magnus Helldahl blev nykter såg han en tydlig lucka i utelivet. Nu har han startat nykter klubb i Göteborg – och har stora planer.

Klubben Inside Out på Ringön i Göteborg har just arrangerats för tredje gången när Accent når grundaren Magnus Helldahl.

– Det har varit superpopulärt, och jättestort tryck, säger arrangören Magnus Helldahl.

Första gången var vid midsommar. Då var maxgränsen 50 gäster på grund av coronarestriktioner. Lokalen med bar, dansgolv med mera är på 700 kvadratmeter.

Sedan dess klassas klubben som ett privat event, och tillåts ta emot upp emot hundra personer. Trots att de inte gör reklam har det varit så fullt att de tvingas stoppa människor i dörren. Med ökande smittspridning gäller det att ta hänsyn – också när alla gäster är nyktra.

– Självklart anpassar vi antalet gäster efter lokalen vi är i så att det inte blir trångt, och vi blir så covid-säkrade det bara går, säger Magnus Helldahl.

”Många är trötta på fyllan. Man vill att andra runt omkring en också ska vara nyktra.”

Magnus Helldahl

Magnus Helldahl har noterat att människor kommer till klubben av alla möjliga anledningar; en del känner sig tryggare i en nykter lokal, andra har haft problem med alkohol, och somliga är måna om hälsan.

– Det är tydligt att det finns ett stort behov av nyktert klubbande i samhället. Många vill bara dansa och umgås nyktert, vilket man så klart kan göra på vilken klubb som helst. Men för många räcker inte det, man vill att andra runt omkring en också ska vara nyktra. Många är trötta på fyllan, säger han.

Han berättar att många av deras gäster säger att de har längtat efter ett ställe där de inte är de enda som är nyktra.

– Det blir mjukare, en annan stämning och mer på riktigt. Fler vill kicka på endorfiner och på musiken istället för at bli berusade.

Magnus Helldahl. Foto: Privat

Själv kraschade Magnus Helldahl i utbrändhet och alkoholberoende, men är idag nykter sedan fyra år tillbaka. Under de åren märkte han att det saknades vettiga alternativ för de som vill uppleva alkoholfritt uteliv. Han har tidigare arbetat som konceptutvecklare av olika typer av event i Göteborg, och därför kändes det givet att han själv skulle starta något.

– När jag för samman min kreativa kompetens med mitt privata jag, som är nykter, brinner för att utmana normen och vill ifrågasätta drickandet i samhället – ja, då blev det en naturlig sak att göra, säger han.

Och ryktet har spridit sig snabbt: Nu är det många leverantörer hört av sig självmant för att de vill samarbeta säger Magnus Helldahl. I baren på Inside Out hittar man inte bara juicer och läsker, det finns också alkoholfria viner, bubbel och kombucha.

”Det ska vara bra dj:s, stort utbud av drycker, och en cool lokal.”

Magnus Helldahl

– För mig har det varit viktigt att ta det hela vägen: Det ska vara bra dj:s, stort utbud av drycker, och en cool lokal. Det ska vara likt en nattklubb. Men samtidigt ska det vara helt annorlunda – eftersom det ska kännas schysst och tryggt.

Genom satsningen vill han visa att nyktra människor ska tas på allvar.

– Varför skulle vi ha lägre standard än andra? Det kanske snarare är så att en nykter person till och med kräver mer än en packad? Utan social doping krävs stimulans av andra saker, så vi har bland annat haft pingis, och ett virtual reality-event på plats, säger han.

”Det kanske snarare är så att en nykter person till och med kräver mer än en packad?”

Magnus Helldahl

Magnus Helldahl menar att det är jättekonstigt att man måste vara berusad för att ha roligt. Det är snarare ett tecken på hur sjukt samhället är, säger han.

Nu har han fått med sig en vän som tror på konceptet och tillsammans har de startat ett företag kring Inside Out. Magnus Helldahl tror att nyktert klubbande är på väg slå igenom på bred front.

– Fler vill umgås alkoholfritt. Normen måste förskjutas.

Nästa evenemang är planerat till 7 november. Och för framtiden har han stora planer.

– Vi vill skapa flera förgreningar: klubben – som förhoppningsvis sprider sig till andra städer, men även event som after work. Men också föreläsningar, där människor får berätta sina historier och erfarenheter om alkohol. Samt samarbete med akademi och näringsliv för att kunna påverka personalhälsa, säger han.

Mer från Accent