Nykter13

Nu är det slutspurt i kongressförberedelserna

Nu läggs handen vid de allra sista förberedelserna inför årets kongress i Borås.

Det är full aktivitet på Grand Hotel i Borås. Kongressdeltagare börjar strömma till, registreringen är igång, arrangörerna jobbar med de sista förberedelserna och utställare bygger montrar. Här och var hålls möten och många kramar om vänner de inte sett på länge.

I IOGT-NTO:s förhandlingssal försöker man trycka in några extra stolar och Accent bygger en TV-hörna för sina webbsändningar. Hos Junis är det full aktivitet kring podiet som ska dekoreras. Inne hos UNF har programmet redan börjat och Åsa Hagelstedt pratar om härskartekniker i ombudsmannaskolan.

Catharina Sandberg, Anna Carlstedt och Linda Engström ordförande i Junis, IOGT-NTO respektive UNF, sitter i foajén för att möta pressen. De är glada och förväntansfulla.

− Det är en högtidsstund. Det pirrar faktiskt lite i magen, säger Anna Carlstedt .

− Det är extra kul att vi får vara i Borås som är ett av våra mest aktiva distrikt, säger Catharina Sandberg.

− Det känns som om arrangörerna har koll. Det vilar ett lugn över kongressen. Annars är det roligaste att se alla glada och förväntansfulla UNF:are, säger Linda Engström.

Catharina Sandberg tycker sig redan ha märkt att hotellets hissar kommer att få stor betydelse.

− Det uppstår korta möten både i hissarna och när man står och väntar på dem, säger hon.

När de tre ordförandena tvingas välja vilken fråga som är viktigast under kongressen blir det för Anna Carlstedt de nya grundsatserna. För Catharina Sandberg blir det att hennes dröm om mer delaktighet även för de yngsta går i uppfyllelse genom att ett gäng ”rådslagsungar” kommer och delar med sig av tankar och idéer. Linda Engström har svårt att välja men tror att det kan bli en organisatorisk fråga om konsulenternas placering och en arbetsplan som sträcker sig lite längre och har som mål att UNF ska bli bäst på attitydpåverkan.

Anders Glemfelt, kongressgeneralen eller ordförande i kongressbestyrelsen som han föredrar att titulera sig, berättar att förberedelserna pågått sedan förra kongressen och att 130 personer arbetar med arrangemanget.

− Det mesta jobbet sker ideellt även om de anställda här i distriktet lagt en hel del arbetstid på detta också, säger han.

Han verkar uppriktig när han säger att han känner sig lugn och att allt hittills fungerat enligt planerna. Målet att lyckas få 1000 deltagare är uppnått med råge 1 100 är anmälda.

− Nu ska det bara bli roligt att se resultatet av det som vi jobbat med så länge, säger han.

Mer från Accent