Vit jul

Mysigt pepparkaksbak i Vårby Gård

I går anordnade Junis i Vårby Gård en välkommen Vit Jul-aktivitet – bakning av pepparkakor och lussekatter. Runt tjugo barn och föräldrar kom och hade en mysig kväll med mycket gemenskap, skratt, musik och kladdiga fingrar.

Det doftar härligt av pepparkakor och spelas julmusik redan innan klockan har hunnit bli halvsex i den lilla föreningslokalen i Vårby Gård, söder om Stockholm. Här har Junis den här kvällen arrangerat en populär Vit Jul-aktivitet – pepparkaks- och lussebullsbak.

Vid långbordet sitter bland andra Jaimee, 7 och Veronica, 5 och kavlar pepparkaksdeg. De stansar ut figurer med hjälp av pepparkaksformar, ångrar sig, rullar ihop degen till en kula och börjar om igen. Några krav på perfekta kakor finns inte. Här handlar det om att ha kul, att vara kreativ och umgås med kompisar och andra vuxna. Man kan misstänka att en hel del deg hamnar i barnens magar…

– Vet du vad, säger Jaimee apropå ingenting och fortsätter att metodiskt bearbeta sin degklump. Vet du vad jag är rädd för? Jag är rädd för krig och mördare. I en stad i Sverige, jag vet inte vilken stad, så kom det en kille och sköt. Han dödade en fröken, säger hon allvarligt och när jag förklarar att jag tror att hon menar Trollhättan så rycker hon lite på axlarna och fortsätter med sin pepparkaksfigur.

Det är högt och lågt. Barnen skojar, kavlar, småpratar, fnissar. En del är mer metodiska än andra och snart fylls plåt efter plåt med färdiga pepparkakor. Junisledarna Julia Halyburtón och Ingrid Zelada springer mellan det lilla köket och rummet och assisterar.

– Jag tycker att det här är en jättebra och rolig aktivitet. Alla har inte så mycket att göra kring jul, så det blir ett tillfälle att träffa andra barn på jullovet, säger Julia Halyburtón och får medhåll av Ingrid Zelada.

– Ja, jag tycker att det är bra att barnen lär sig att samarbeta, också med andra föräldrar. Allt handlar ju inte om att få presenter på julen, utan om att vara tillsammans. Sedan är det roligt att alla får möjlighet att ta med sig en påse med kakor och lussebullar hem som de kan bjuda vänner och familj på.

Den handfull mammor som är här med sina barn tycker också att Vit Jul-aktiviteten är trevlig och ett bra initiativ.

– Jag tycker att det är jätteroligt, både för mig och mina barn. Visst bakar vi hemma också, men här får de chansen att baka ihop med andra barn, säger Najlaa Arian som är här med Iman och Adam.

Efter en timmes pepparkaksbakande och kristyrspritsande börjar pepparkakorna bli klara. Då kommer lussedegen fram. En stor gul klump som barnen vällustigt river loss bitar av för att skapa sina egna lussekatter. De dekoreras med russin och snart doftar det förföriskt gott från köket.

Fler aktiviteter hittar du på Vit juls webbplats.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer